Процентът на жени-военнослужещи у нас е на нивото на армиите от НАТО

Pan.bg 05 юни 2020 | 17:26 views (1747) commentaries(7)
img otbrana.com
Това посочва в писмо до редакцията на Otbrana.com лейтенант Мария Крашевски, председател на Сдружението на жените военнослужещи.
Otbrana.com
В качеството си на председател на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ), от името на УС на Сдружението, съм упълномощена да изразя нашето огорчение и категорично несъгласие с някои от твърденията, направени от бригаден генерал о.з. Кольо Милев в неговото интервю, публикувано в сайта Оtbrana.com на 01.06.2020 г. със заглавие „Не са ли твърде много силите ни за НАТО? “, се посочва в становището.
По-нататък писмото до редакцията продължава така: „СЖВ е неправителствена организация регистрирана в изпълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и в съответствие с чл.186 от Закона за отбраната и въоръжените сили има подписано споразумение за съвместна дейност с Министерството на отбраната. Една от основните цели на СЖВ е издигането на обществения авторитет, утвърждаване на престижа и социалния статус на българските военнослужещи, както и защита на общите им интереси.
В интервюто с цитираното по-горе заглавие се твърди, че броят на жените-военнослужещи нараства чувствително, както и делът им в контингентите зад граница, и че се избягва назначаването им на строеви длъжности. Твърди се също така, че увеличението на техния дял води до негативен ефект и до много повече социални разходи, отсъствия от работа, което влияе на състоянието на подготовката и поражда проблеми в колективите.
Горепосочените твърдения биха могли да доведат до възникване на напрежение между военнослужещите–мъже и жени и предполагат създаването на предпоставки за нарушаване на принципа за равнопоставеност.
В чл. 139 от Закона за отбраната и Въоръжените сили е записано: „Приемането и изпълнението на военна служба от военнослужещите се основава на принципа на недопускане на дискриминация и осигуряване на равни възможности за професионална реализация съгласно предварително установените изисквания и критерии за заемане на длъжности във въоръжените сили“.
Към настоящия момент, жените–военнослужещи са 16% от общия числен състав на БА, което е на нивото на останалите армии на страните-членки на НАТО и показва, че това е правилния път към успешното разчупване на стереотипите. В следствие на това, респективно се увеличава и делът им в контингентите от Въоръжените сили на Република България, участващи в операции и мисии на НАТО и ЕС извън територията на страната, като до момента не е
надвишавал 9 % от състава на контингентите.
Известно е например, че при някои от мисиите се налага да се претърсват и обискират жени и деца, което в съответствие с международното законодателство, задължително се извършва от жени-военнослужещи.
По отношение на цитираните социални разходи като „майчински, болнични и т.н.“, законодателят на национално ниво по условията на Кодекса на труда и Закона за отбраната и въоръжените сили е решил кога, на кого и при какви условия да се предоставят тези „социални разходи“.
Не сме съгласни категорично и с изказването, че „Едни се товарят с повече задачи, за да покрият отсъствието на жените.“ В Българската армия безспорно служат амбициозни, съпричастни и смели жени-военнослужещи, които отстояват своите принципи, развиват се, усъвършенстват своите възможности и служат рамо до рамо със своите колеги.
Жените в Българската армия ежедневно се доказват в професията си, всяка успешна на длъжността, която заема.
Прочетеното от нас, интервю, не способства за издигането и утвърждаването авторитета и престижа на българския военнослужещ.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  САМО НАПРЕД 05 юни 2020, 18:07
   
  35
   
  2

  В "армийката" В$ИЧКО € ТОЧНО:

  К*УРВИТ€ И АПЗта $А МНОЗИН$ТВО !

  ПО-ЗДРАВ И ЗА ДВЕТЕ ГРУПИЧКИ П*ТКИ С пагони :


 2. #2
  гневен 06 юни 2020, 08:07
   
  32
   
  1

  Стига глупости! Много добре знаеш моме "лейтенант" за какво става въпрос!

 3. #3
  И за какво ...? 06 юни 2020, 14:11
   
  3
   
  30

  И за какво става въпрос според тебе, "гневен" отворко?

 4. #4
  гневен 06 юни 2020, 16:43
   
  29
   
  3

  Ти днес разположен ли си?Отговор на коментар: #3

 5. #5
  САМО НАПРЕД 06 юни 2020, 17:42
   
  27
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  ЗА КОМУНИ$ТИЧ€$КА ПОРНОГРАФИЯ ПО ГАНЬОВ$КИ СТАВА ВЪПРОС:

  НАШИТ€ К*РВ€ТА И АПЗта ДА $А ДОБР€,
  А РЕДОВИТЕ ВОЕННИ -НЕ СА ХОРА ТЕ!

 6. #6
  dimitar stefanov 06 юни 2020, 17:59
   
  35
   
  0

  za jenite armiata e rai ako imat dete nikoi negi pipa za nihto 7 godini a za majete dupe daim e ako

 7. #7
  evelin enev 07 юни 2020, 21:34
   
  21
   
  0

  Отговор на коментар: #6
  ako si servitorka ili hiva4ka stani KADROVA4KA za 1000 leva

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка