ДЖАПАНКИТЕ В САКА, МОРСКОТО ТАКСИ НЕ ЧАКА! ЕКСКЛУЗИВНИ, ВСЕ ОЩЕ ЛЕТНИ СНИМКИ! ЗАЛЕЗЪТ НА ГЕМИИТЕ И ТРИУМФА НА ВОДНИТЕ ТАКСИТА...

Pan.bg 13 сеп 2020 | 10:21 views (2979) commentaries(0)
img Българските морски новини № 672

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев, снимки Жул Верн

Pan.bg продължава да следи за Вас развитието на пътническото корабоплаване по нашето Черноморие.

От дните на ранния социализъм, през демократичните промени, та чак до днес в Несебърския залив се подвизава цяла флотилия от гемии за морски разходки.

През годините броят на плавателните съдове в нея варира, понякога се увеличава, а друг път намалява.

След прехода през 1989 г. някои от корабчетата излизат от експлоатация, други са позакърпени, трети - основно ремонтирани, и така пътешествията с тях продължават.

В началото на новия век в залива се появяват и две-три гемии, закупени от Гърция и Турция, с които флотилията се обновява частично.

За честта на тези ветерани ще отбележим, че те устояха на превратностите на времето и оцеляха няколко десетилетия като освен за морски разходки се използваха и като кораби-атракциони за пиратски партита, а понякога и за случаен превоз на пътници между кейовете и мостиците към многобройните хотели в залива.

Напоследък обаче дизайнерските кораби-атракциони, вдъхновени от пиратските легенди и приключения (например „Есмералда“ в Черноморец, „Черния Сам“, наричан и „Чичо Сам“ в Свети Влас, „Сандокан“ в Несебър) се налагат все по-упорито и изместват старите гемии като "Магелан" и "Св. Анна".

Засилва се и конкуренцията на морските/водните таксита, които изцяло поемат случайния превоз на пътници между хотелите и туристическите станции в района.

Ето защо за старите гемии не остават кой знае какви възможности за реализация и през настоящия сезон за първи път повечето излязоха в принудителна ваканция.

Вместо тях в морето можете да видите все по-често водни таксита, които свързват хотелите в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, местностите Робинзон, Левант и Елените и се движат по-специално разписание съгласувано и с автобусния транспорт.

В нашия репортаж, представяме три морски таксита – две в пристанището на Свети Влас (снимки 10-11) и едно в движение, фотографирано в близост до кея в местността Левант (снимки 1-9).

Възможностите да си "хванете" морско такси са поне четири и всяка от тях е достатъчно атрактивна - можете да се качите на борда от кея по бански или в спортно/ежедневно/официално облекло, да плувате или да извървите последните метри по морското дъно и да се качите по трапа в носовата част или
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > да се прехвърлите от друг плавателен съд (при спазване на необходимите мерки за безопасност и сугурност).

Ако изберете първия вариант, тогава най-вероятно ще пристигнете в съответния хотел с автобус или лично МПС.

В случай, че закъснявате, докато слизате от рецепцията на хотела до кея или мостика със сигурност ще чуете и добре познатия припев на любимата песничка на "морския таксиджия":

"Джапанките в сака, водното такси не чака!"

Благодарим на Жул Верн за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/bgseanews/

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДЖАПАНКИТЕ В САКА, МОРСКОТО ТАКСИ НЕ ЧАКА! ЕКСКЛУЗИВНИ, ВСЕ ОЩЕ ЛЕТНИ СНИМКИ! ЗАЛЕЗЪТ НА ГЕМИИТЕ И ТРИУМФА НА ВОДНИТЕ ТАКСИТА...

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка