Обновление в Природонаучната експозиция на РИМ Бургас с акцент върху Черно море

Pan.bg 05 апр 2021 | 21:45 views (185) commentaries(0)
img Един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време е замърсяването на Световния океан с отпадъци.

Доскоро това ни звучеше като нещо далечно, което не се отнася за нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни.

Част от усилията, които различни институции и неправителствени организации полагат за справяне с проблема, е провеждането на образователни кампании за замърсяването на моретата и океаните с отпадъци.

Председателят на Комисията по околна среда в 44-тото НС и бивш министър на околната среда Ивелина Василева бе сред първите посетители на образователната инсталация, подредена в Природонаучната експозиция на РИМ Бургас.

Инсталацията се състои от информационен киоск и два макета на обикновения делфини и съдържа богата информация за Черно море и неговите обитатели, но също така и за глобалния проблем със замърсяването с отпадъци.

Посетителите ще се запознаят с видовете делфини, които се срещат в Черно море, със звуците, които те издават, но и с тревожната информация за степента на замърсеност с отпадъци на влажните зони и по специално на Поморийското езеро.

Изследванията, проведени през 2018 г. в тази влажна зона, потвърждават общата тенденция най-голям дял от отпадъците да са изкуствените полимерни материали.

Инсталацията е част от проект BSB142 BioLearn „Екологично съзнание и поведение за спиране на замърсяването в значими влажни зони на Черноморския басейн“, финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ и изпълняван от СНЦ Зелени Балкани.

Тя ще може да се разгледа в залата на Природонаучната експозиция на ул. К. Фотинов 30 до края на лятото.https://www.burgasmuseums.bg/


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Обновление в Природонаучната експозиция на РИМ Бургас с акцент върху Черно море

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка