КЪЩАТА С ЛЪВСКАТА ГЛАВА В МОРСКАТА ГРАДИНА: НОВИЯТ АДРЕС НА ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ В БУРГАС!

Pan.bg 14 май 2021 | 10:47 views (497) commentaries(0)
img От 12 май 2021 г. Етнографският музей на град Бургас ще посреща своите посетители на нов адрес. Това се налага поради предвидени консервационно-реставрациони дейности на постоянната сграда на Етнографската експозиция на Регионален исторически музей Бургас.

Новият дом на музея е изключително красива стара сграда, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. В нея е живял един от кметовете на град Бургас от периода след Освобождението – Никола Александров.

Къщата е собственост на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и е предоставена за временно, и напълно безвъзмездно ползване на Етнографския музей: „Когато чухме, че Етнографският музей има нужда от нов дом, веднага се роди идеята и в представите ни изникна къщата на Порт Прим Арт център – автентично място, част от истинския стар Бургас. Изключително подходящо място, което да съхрани и представи традиционната култура и бит на град Бургас.“, коментират от „Гранд Хотел и СПА Приморец“.

Освен като място за представяне на експозицията на музея, в сградата ще се пазят и всички материали от фондохранилището на Етнографския музей.
През 2018 г. сградата е ремонтирана и става част от културното пространство на града, под името „Прим Арт Център“.

От тогава до днес, тя е била дом на редица изложби на съвременно българско изкуство, музикални събития, литературни четения и др. Няколко поредни години къщата бе една от специалните локации, част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, чийто инициатор и организатор е „Гранд Хотел и СПА Приморец“, със съдействието на Община Бургас.

В новата музейна сграда се планира да се организират уъркшопове, творчески работилници, възстановки на български обичаи, като екипите на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и Регионален исторически музей Бургас изявяват намерението си за съвместна дейност и по организирането на конкретни събития.

„Радваме се, че нашите гости от близо и далеч, ще могат да се докоснат до традиционната култура и бит на Бургас и региона и то само на една крачка от хотела“ допълват от екипа на „Приморец“.

Регионален исторически музей гр. Бургас изказва своята огромна и искрена благодарност към „Гранд Хотел и СПА Приморец“ за протегнатата ръка и оказаната напълно безвъзмездна помощ, особено в това тежко за всички време на пандемия и икономическа криза.

Етнографският музей очаква своите посетители на адрес:
гр. Бургас, ул.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
„Княз Александър Батенберг“ 12-14

Работно време за месец май:
вторник – събота: 09:00 часа – 17:00 часа
неделя: 09:00 часа – 14:00 часа

/www.burgasmuseums.bg/

Припомняме, че за къщата, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани в чиито двор се намира прочутата чешма с лъвската глава разказахме в публикацията "Блясъкът на славата: бъдещата българска Марсилия или старата българска Генуа?" на 27 февруари 2018 г.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КЪЩАТА С ЛЪВСКАТА ГЛАВА В МОРСКАТА ГРАДИНА: НОВИЯТ АДРЕС НА ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ В БУРГАС!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка