ИАППД започва драгиране в критичните участъци на р. Дунав

Pan.bg 11 май 2021 | 13:36 views (289) commentaries(0)
img Изпълнителна агенция „Проучванe и поддържане на река Дунав“ подновява драгажната си дейност в края на този месец.

Специалистите ще работят в един от критичните участъци – този в района на остров Бръшлен, където по първоначални разчети се очаква издрагираният материал да бъде около 70-80 000 м3.

Точното количество ще бъде изчислено след подробно хидрографско измерване, което ще бъде извършено от специалисти от ИАППД. Успоредно с това ще бъде направено подробно измерване в района на остров Вардим, където по-късно също ще бъде извършен драгаж.

През миналата година ИАППД работи по удълбочаване на корабоплавателния път в три критични участъка - край островите Белене и Вардим, от където бяха издрагирани 297 000 м3.

До края на тази година ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще разполага със собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява ангажимента си за поддръжка на фарватера в българския участък на реката.

Част от техниката вече е доставена, а друга – е в процес на изработка.

Новите драгажни съоръжения се доставят в рамките на проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 на стойност приблизително 20 млн. лева.

Дейностите по драгиране се изпълняват съгласно договор между Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и „Космос Шипинг“. Стойността му е 6 730 640 лева без ДДС. /www.appd-bg.org/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка