Екипажът на Т-14 "Армата" недосегаем за противника

Pan.bg 09 апр 2015 | 09:35 views (3923) commentaries(23)
img Супертанкът Т-14 “Армата” ще бъде показан след месец на деветомайския военен парад в Москва. Тогава се навършват 70 г. от капитулацията на фашистка Германия.
Повечето данни за новата машина все още са секретни. Но вече е известно, че куполата и? е празна, в нея няма място за екипаж. Пълната цифровизация на управлението на огъня е позволила на конструкторите да скрият екипажа в специална бронирана капсула под куполата. - (видео).
По този начин е избегнат един от основните недостатъци на системата на защита на танковете - близостта на екипажа до боеприпасите и вероятността от взривяване след попадение на противников снаряд в корпуса. Руски оръжейници наричат “броня в бронята” изолирането на екипажа в отделен модул. Известно е също така, че Т-14 “Армата” притежава информационно-управляваща система, с помощта на която се осъществява запускът на двигателя, управлението, диагностиката, защитата и регулировката. При възникване на неизправност бордовата електроника информира мигновено за повредата и показва начина за нейното отстраняване.
Новата машина е създадена от конструктори на ОАО НПК “Уралвагонзавод”. Руското военно ръководство предвижда тя да се превърне в основен боен танк на въоръжените сили, поради което още през тази година започва масово производство. Танкът е получил обозначението Т-14 “Армата”, но все по-често го изписват като Т-99. До края на 2020 г. руското МО планира да получи около 2300 танка.
С разработката на новата машина се постига изключителна унификация на гъсеничната бойна техника на руската армия. На базата на тежката платформа “Армата” ще бъдат разработени не само танк, но и бойна машина на пехотата (БМП), тежък бронетранспортьор, бойна машина за поддръжка на танкове, бронирана ремонтно-евакуационна машина, както и шасита за самоходни артилерийски установки (САУ). Целта е всички бойни гъсенични бронирани машини да имат еднаква ходова част, двигател и трансмисия, органи за управление, бордово оборудване, интерфейс и система за защита. Такова ниво на унификация досега няма аналог в света.
По неофициални данни двигателят на “Армата” е 12-цилиндров, дизелов, четиритактов и развива мощност 1500 к.с.. Според експерти обаче наскоро мощността е свалена до 1200 к.с., за да се повиши моторесурсът до 2000 часа.image

В танка е монтирано модернизирано 125-мм оръдие. Подобренията са довели до това разсейването на попаденията при стрелба да се намалят с около 1,7 %. Новото оръдие
може да изстрелва нови бронебойни подкалибрени снаряди с повишена поразяваща способност. Съобщава се, че дулната енергия на изстреляния снаряд превъзхожда 1,17 пъти дулната енергия на снаряди, изстреляни от танк “Леопард-2А6”. При това се изтъква, че цевта на руското оръдие е по-къса с цели 60 см.
Високата точност се осигурява от монтираната цифрова система с балистичен изчислител.
Голямата огнева мощ на танка се осигурява от различните видове снаряди - осколочно-фугасни, бронебойно-подкалибрени, кумулативни. Освен това Т-14 може да изстрелва управляеми ракети клас “земя-земя” с оптико-електронно, инфрачервено или спътниково насочване, както и зенитни ракети “земя-въздух”. Това прави машината не само пълноценен тактически комплекс, но и зенитна система за противовъздушна отбрана, както и армейски разузнавателен комплекс.
Т-14 “Армата” е снабден с радари, продукт на технологиите на нискотемпературната керамика, която се прилага в изтребителя от пето поколение Т-50. В корпуса са монтирани множество видеокамери. Те позволяват на тричленния екипаж да наблюдава на 360 градуса около машината. При лоши метеорологични условия или през нощта се включват термовизионни и инфрачервени прибори за наблюдение. Радарите имат възможност да “прехванат” средствата за поразяване, насочени към танка, да определят техните координати и да ги предадат към огневите средства за унищожаване. Системата е способна едновременно да прехваща до 40 земни и 25 въздушни цели, които са недосегаеми за всички радиолокационни средства, намиращи се на въоръжение в другите армии. Танкът контролира територия в радиус 100 км и може автоматично да унищожава цели с размер до 30 см.
Съобщава се също така, че Т-14 “Армата” е снабден с нова броня от специална стомана, марка 44С-св-Ш, с твърдост 54HRC и подобрени пластични характеристики. Това е позволило от корпуса да бъдат намалени стотици килограми, без да пострадат защитните качества на корпуса. Челната броня е многослойна и осигурява защита от пряко попадение на всички съществуващи до този момент снаряди - подкалибрени и кумулативни.
Корпусът на танка разполага с три блока динамична защита, елементите на които може да се поставят непосредствено преди бойни действия. Още седем блока са монтирани на места, където не пречат на екраните, радарите и камерите.
На Т-14 “Армата” е монтирана сдвоена 7,62-мм картечница, разположена върху куполата и съединена с паралелограмно устройство към оръдието. Заредена е с 1000 патрона, като още толкова се намират в специална кутия в куполата. Още една картечница “Корд” с калибър 12,7 мм и боезапас от 300 патрона е монтирана синхронно с командирската панорама. Други 300 патрона за нея има в куполата на танка.
И двете картечници се задействат дистанционно от екипажа, което не налага напускането на бронираната капсула в хода на боя. С това е избягнат съществен недостатък, констатиран от американски специалисти в конфликта в Ирак. Те са установили, че голяма част от загубите са вследствие на воденето на огън от куполните картечници, което е налагало стрелящите да се показват извън бронираните куполи на танковете “Ейбрамс”.
Танкът е снабден и със система за активна защита. Тя позволява да се унищожават всички снаряди и ракети в радиус 15-20 м, насочени към него. Затова експерти считат, че новият танк е практически недосегаем за съвременните противотанкови средства.
Боекомплектът на Т-14 се състои от 45 снаряда, разположени в отделен брониран модул. Това позволява допълнителна защита на боеприпасите, както и защита на екипажа от детонация при попадение на противников снаряд. - Още за Армата
http://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 23

 1. #1
  Teraflop 09 апр 2015, 09:43
   
  13
   
  2

  Екипажът на танка е от "Недосегаемите".Ура,другари!

 2. #2
  Йори 09 апр 2015, 10:42
   
  7
   
  16

  http://www.gazeta.ru/politics/2015/04/03_a_6623693.shtml

  Прочутият танк не може да изпълни една тренировка за парада!

 3. #3
  KOREKTOR 09 апр 2015, 11:53
   
  9
   
  7

  До #2 Йори

  " Прочутият танк не може да изпълни една тренировка за парада! "

  Каза го ТЪПИЯТ ДЕБИЛЕН ДОБИТЪК БЕЗМОЗЪЧНОТО МАГАРЕ Йори позовавайки се на руски форуми позовали се на ГАЗЕТА .ВРУ.

 4. #4
  Игра на дронове 09 апр 2015, 12:32
   
  7
   
  12

  Зенитни ракети? Сериозно? Без майтап? Ама наистина зенитни, а не използване на противотанковите против вертолети?
  Щом е така очаквам следващата модификация да бъде усъвършенствана така че да замени С-400, да може да плава под и над вода, и да успее да замени също и съкпоструващите Петър Велики и Юри Дологруки.
  Дерзайте товарищи, дерзайте :-)

 5. #5
  KOREKTOR 09 апр 2015, 12:49
   
  3
   
  7

  До #2 Йори

  Според ГАЗЕТА .ВРУ

  http://m.gazeta.ru/politics/2015/04/03_a_6623693.shtml

  "«Армата» вышла из строя Новейший российский танк «Армата» отказал во время репетиции парада Победы

  Денис Тельманов

  Новейший танк Т-14 «Армата», который должен стать гордостью парада Победы 9 Мая, дважды отказал во время репетиции, которая проводится на подмосковном полигоне Алабино. В военных отчетах утверждается, что в танке отказали «органы управления агрегатами трансмиссии», производители танка уверяют, что танк не поехал из-за плохо подготовленных солдат-срочников, которых посадили за новую штурвальную систему управления.

  В подмосковном Алабино проходит обкатка 12 новых машин Т-14 «Армата», которые должны стать «гвоздем» парада Победы на Красной площади 9 Мая.

  Как рассказал «Газете.Ru» высокопоставленный источник, знакомый с ситуацией, из-за проблем с системой управления репетиция парада срывалась как минимум дважды. «Это то, что проходило по докладу. В протоколе зафиксировано два отказа системы управления агрегатами трансмиссии, неполадки с датчиками положения, но некритичные. К трансмиссии относится все, что находится между двигателем и ведущим колесом», — пояснил собеседник «Газеты.Ru».

  В руководстве Уралвагонзавода, который делал танк, заявили, что информация об отказах органов управления агрегатами трансмиссии не соответствует действительности.

  «Я вам ответственно заявляю, что это полный бред, ничего такого не было. На парадной площадке идут тренировки прохождения механизированной колонны. В этой тренировке участвует в том числе «коробка» с «Арматами». Проблем, которые требуются для решения задач по обеспечению прохождения, не возникало — как тренируются, так и продолжают тренироваться. Мы оказываем и поддержку, и различные виды квалифицированной помощи сервисными бригадами, чтобы эти процессы тренировки для Минобороны обеспечить», — подчеркнул представитель УВЗ.

  При этом он возложил вину за срыв репетиций на солдат-срочников, которых Минобороны посадило управлять новейшими танками.

  «Офицеры за штурвалом не сидят. Если механик-водитель уснул, зачем про это писать, кому это интересно? Кто-то открутил пробку — посмотреть уровень охлаждающей жидкости, что, теперь из этого делать сенсацию? Это обыкновенные рабочие процессы. Вы же не пишете, что шеренга морской пехоты пошла не в ногу. Здесь то же самое. Это не системные проблемы», — выразил возмущение один из топ-менеджеров УВЗ.

  Один из участников подготовки парада пояснил, что небольшие отказы — нормальное явление для опытных образцов (ОО) боевой техники: «Нормальные показатели для ОО — опытного образца — это 30% отказов. Так что здесь еще хорошая ситуация»."

  Това е от от форума OTVAGA.RU

  Доколко е достоверен авторът на статийката Денис Тельманов ето едно мнение от същият форум :

  " Автор статьи Денис Тельманов, известный своими набросами про роспуск ГРУ, миллиарды на бадминтон и т.д."

  И с това обсъждането на статията в OTVAGA.RU приключва.

  A ето какво се пише в paralay.iboards.ru :

  http://news.rambler.ru/29912847

  Цитира се информацията на ГАЗЕТА .ВРУ , няма да я помествам пак........................................................................................................................................................................................«Был срыв двух репетиций. Это то, что проходило по докладу. В протоколе зафиксировано два отказа системы управления агрегатами трансмиссии, неполадки с датчиками положения, но некритичные. К трансмиссии относится все, что находится между двигателем и ведущими валами», — пояснил собеседник «Газеты.Ru».

  На което се отговаря :

  " При этом в руководстве Уралвагонзавода, который делал танк, заявили, что информация об отказах органов управления агрегатами трансмиссии не соответствует действительности.

  «Я вам ответственно заявляю, что это полный бред, ничего такого не было. На парадной площадке идут тренировки прохождения механизированной колонны. В этой тренировке участвует в том числе «коробка» с «Арматами». Проблем, которые требуются для решения задач по обеспечению прохождения, не возникало — как тренируются, так и продолжают тренироваться. Мы оказываем и поддержку, и различные виды квалифицированной помощи сервисными бригадами, чтобы эти процессы тренировки для Минобороны обеспечить», — подчеркнул представитель УВЗ.

  В подмосковном Алабино проходит обкатка 12 новых машин Т-14 «Армата», которые должны стать «гвоздем» Парада Победы на Красной площади 9 Мая."

  И толкова е и дискусията в paralay.iboards.ru

  A във форима на Глобальная Авантюра

  http://glav.su/forum/5-military/157/offset/27060/

  по въпроса за статията на автотърът Денис Тельманов се цитира отново мнението от ОТВАГАТА :

  "Автор статьи Денис Тельманов, известный своими набросами про роспуск ГРУ, миллиарды на бадминтон и т.д."

  И още едно друго мнение за него :

  " Дениска Тельманов - это бренд! Бренд 100-процентного фейка!
  Его с "Известий" давно прогнали? "


  И с това и в АВАНТЮРАТА темата се приключва

  Така, че ДРАГИ МИ ТЪП ДЕБИЛЕН ДОБИТЪК БЕЗМОЗЪЧНО МАГАРЕ Йори много ти здраве от мене и ПО-ЗДРАВ НАЙ-СЪРДЕЧЕН И ЧЕПАТ и върви на МАЙНАТА СИ там да си четеш ГАЗЕТА .ВРУ и Дениска Тельманов

 6. #6
  maxsimus 09 апр 2015, 14:26
   
  2
   
  5

  Интересно очакваме да го видим на живо то,че ще има доработки е ясно,по интересно ми е това,че дулото било по късо с 60см!

 7. #7
  Касапа 09 апр 2015, 14:42
   
  5
   
  1

  Просто факт!
  За да се случи това, трябват още поне 5-6 години изпитания!

  СМИ: танк Т-14 "Армата" дважды отказал во время репетиций Парада Победы.

  http://topwar.ru/72706-smi-tank-t-14-armata-dvazhdy-otkazal-vo-vremya-repeticiy-parada-pobedy.html

 8. #8
  KOREKTOR 09 апр 2015, 15:34
   
  5
   
  5

  До #7 Касапа

  Е да де , твоят линк потвърждава моите разходки из руските форуми и мненията за достоверността на статийката на Дениска Тельманов и още повече за доверието на руснаците в ГАЗЕТА .ВРУ както е изавестен този сайт.

 9. #9
  Т-14 Армата 09 апр 2015, 19:04
   
  3
   
  1

  Интересно и да разберем, в чии точно ръце е отказал? Едва ли заводски изпитатели ги карат по тренировките за парада...
  Иначе, да така е. Абсолютно е недостижим за каквито и да е ПТ-средства в ъглите за безопасно маневриране. Ако някой е гледал първия клип, може и да е забелязал и дебелината на командирския люк, демек има много голяма защита и срещу т. нар. "ударно ядро".

 10. #10
  Енчо Добрев 09 апр 2015, 19:52
   
  2
   
  3

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 11. #11
  KOREKTOR 09 апр 2015, 20:27
   
  1
   
  4

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 12. #12
  Коктейл Молотов 09 апр 2015, 21:41
   
  2
   
  2

  Т14 САРМАТА го изяждам на една хапка!

 13. #13
  Т-14 Армата 10 апр 2015, 07:33
   
  3
   
  0

  Опровержение за отказите с Т-14 -
  izvestia.ru/news/585205#ixzz3WsQ1aaDu

 14. #14
  fox81 10 апр 2015, 08:29
   
  2
   
  3

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 15. #15
  Милко 10 апр 2015, 10:08
   
  2
   
  1

  Дай първо да го видим непокрит с брезенти, камофлажни мрежи и тн. , да го произведат в достатъчно бройки и да види поне един истински конфликт, пък после ще се види колко недосегаем и добър е. То за техника дето малцина въобще са я виждали и не и се знаят истинските спецификации, всичко може да се пише.

  То няма да е зле да се окаже добър танк, туко виж най на края и на запад нещо ново да изкарат. Там проекти с купол без екипаж в него колкото щеш. Ще е интересно и някоя разработка със 140 милиметровия Рейнметал да се появи, или пък Германците да ускорят проекта за нов основен боен танк дето май го одобриха по-рано тази година.

 16. #16
  KOREKTOR 10 апр 2015, 10:50
   
  1
   
  3

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 17. #17
  KOREKTOR 10 апр 2015, 10:55
   
  1
   
  3

  До #15 Милко

  Желаеш АРМАТАТА в истински конфликт така ли?

  А къде си видял в истински конфликти АБРАМСИТЕ?

  А къде си видял в истински конфликти още повече ЛЕОПАРДИТЕ?

  А къде си видял в истински конфликти още повече френските ЛЬОКЛЕРИ?

 18. #18
  полковника 10 апр 2015, 12:36
   
  1
   
  1

  В любом случае ето (ТГУП "Армата") колоссальное начинание. Но мьi поверим, когда увидим. Подождем, посмотрим, потом уж сделаем вьiводьi.

 19. #19
  Сър Пичук 10 апр 2015, 19:35
   
  0
   
  3

  До всички незапознати.Всъщност такава идея има от преди повече от 20 години американската обща бойна платформа.Двучленен екипаж с необитаема купола и тн.Спряха проекта поради липса на пари.Та не виждам рашъните които са си бедни откъде ще намерят пари за 2300 танка пак празни приказки.

 20. #20
  Т-14 Армата 11 апр 2015, 12:43
   
  1
   
  0

  Чукча, научи се да пишеш на български - купол е в мъжки род, неграмотнико!

 21. #21
  KOREKTOR 11 апр 2015, 12:58
   
  1
   
  0

  То у СЪРВУЛА ТЪП и ПРОСТ всичко му е женско.

  Най-вече дупето и.

 22. #22
  Анализаторина 11 апр 2015, 13:08
   
  1
   
  0

  Преславе, защо ми беше изтрит коментара?

 23. #23
  ГРУ 01 мар 2016, 15:02
   
  0
   
  0

  ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ НА ПАРАДА !!! "НЕНАДМИНАТИЯ" РУСКИ ТАНК АРМАТА (БРАКМАТА) БЕШЕ ИЗТЕГЛЕН НА БУКСИР !!! ЗАРАДИ ИЗЛАГАНЕТО НА ВОЖДА ПУТИН МЕХАНИК- ВОДАЧА Е РАЗСТРЕЛЯН !!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка