Полковник от запаса Димитър Бойчев: Снимките на „Хан Аспарух“ бяха като малка война

Pan.bg 13 апр 2015 | 19:10 views (3196) commentaries(5)
img presa.bg
Преди години, когато започвах офицерската си служба, Инженерните войски на Българската армия бяха така структурирани, че да изпълняват както военните си задължения, така и да помагат на местната власт и населението.Имаше инженерно-сапьорна бригада в Белене, четири инженерни полка в Свищов, Сливен, Пещера и Кюстендил, три инженерни батальона в Бояново, Смолян и Кюстендил и три понтонни батальона в Сливен, Пещера и Кюстендил. Те бяха дислоцирани така, че освен да осигуряват в инженерно отношение задачите на Българската армия, бяха най-добрата иотлично осигурена с техника и специалистиструктура, помагаща на страната при природни бедствия и промишлени аварии.Всяко поделение си имаше своята зона на отговорност, за да действа при създаване на необичайна ситуация. Бригадата в Белене например отговаряше за АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“, Химкомбинат „Свилоза“ и река Дунав, включително за поддържане на дигите, реагиране при наводнения и ледоходи. Имахме едни от най-добрите водолази, които почистваха изпускателите на язовирите.
Защо казвам това? При последните снеговалежи, които създадоха бедствено положение в различни райони на страната, двата инженерни батальона от Бояново и Смолян с наличната си техника и специалисти щяха да решат проблема по-бързо и по-безболезнено. Но те бяха ликвидирани. Жертвите от наводненията в Южна България щяха да бъдат по-малко или изобщо нямаше да се стигне до подобни трагедии, ако батальонът в Бояново не беше закрит.В първите години на прехода ни гостува началникът на Инженерните войски на Полската армия. Тогава проблемът със съкращенията на войските вече беше актуален. Няма да забравя неговите думи: „В Полша може танк да не остане, но Инженерни войски ще има, те са необходими.“ Действително Инженерните войски помагаха много. През 1975-1976 г. съветският кораб „Павел Постишев“събори Аспаруховия мостЗа да се възстанови трафикът, за година и половина във Варна беше дислоцирана голяма част от понтонната техника на поделението в Белене. На малкия и големия канал бяха построени понтонни мостове. Поради корозионните свойства на морската вода поддръжката им беше много трудна. През нощ­та от 0,00 до 4 ч. снемахме разядените от солената вода звена и понтони и ги подменяхме с ремонтирани в близката корабостроителница.На 4 март 1977 г. в 21,24 ч. в Свищов започна най-убийственото земетресение в историята на България. Разрушенията погребаха близо 250 души.
Бедствието от 7,3 степен по скалата на Рихтер траеше по-малко от минута, но картината след него беше апокалиптична. Градът потъна в мрак, обхванат от масова паника и истерия. Плъзнаха мародери. Тогава на помощ дойдоха военнослужещите от двете инженерни поделения от Свищов и Белене. Вдигнати по тревога, с подходящата специална техника и личен състав около полунощ започнахме да вадим първите трупове. Блок 1 на ул. „Георги Матев“ №1 и общежитието на „Свилоза“ се бяха превърнали в огромни ковчези. Свищовският полк пое жилищния блок, беленският - общежитието на „Свилоза“. Осеметажната жилищна сграда по официални данни погреба 76 души, а общежитието - 45. Общежитието беше младежко и затова полупразно във вечерния час.Успяхме да извадим доста оцелелиПрез 1980 г. участвах с личния състав на ротата си в подготовката на терена за снимките на филма „Хан Аспарух“ - епос за раждането на държавата ни. Снимките продължиха 11 месеца. Режисьор бе Людмил Стайков, а сценарист - Вера Мутафчиева. Участваха над 60 000 реални лица. През 1980 г. в голите полета на плевенското село Рибен стълпотворението беше толкова мащабно, а битките толкова истински, че от НАТО решили, че страната е във военно положение. На държавата й се наложило да дава обяснения, че няма реални действия, а просто снима филм.


След завършване на Военната академия през 1987 г. бях разпределен в новосформираните Хидротехнически войски като началник-щаб на батальон.
Задачата на войските под командването на генерал-лейтенант Кузо Кузов със заместник генерал-майор Ромео Петков и началник на щаба генерал-майор Янко Янкулов беше да участва в построяването на Хидротехническия комплекс (ХТК) „Никопол - Турну Мъгуреле“. С изграждането на язовирната стена, път, железница и хидроцентрала щяха да се осигурят нов енергиен източник за двете страни и нови гранични преходи.Реално бяха построени пътят от Белене до створа, т.е. мястото за строителството на язовирната стена, жп връзката от гара Ореш до река Дунав и подсилването с баластра на цялата строителна площадка на брега на реката. Подготвени бяха хиляди бетонни блокове за подпиране на насипната призма на язовирната стена. Построихме общежитията за работниците, както и цял жилищен квартал в Белене с всички необходими комуникации. С изграждането на ХТК „Никопол - Турну Мъгуреле“ и ХТК „Силистра - Калараш“ навигацията по река Дунав щеше да стане целогодишна.Успоредно с това работех и с хората си на топлия канал на първи реактор и на пристанището на АЕЦ „Белене“. Първи реактор беше почти готов, доставен на площадката от Чехия, и само събитията през 1989-1990 г. попречиха на България да има втора ядрена централа.
След явна липса на финансови средства ХТК „Никопол - Турну Мъгуреле“ бе замразен, а бригадата предислоцирана в Силистра. Моят батальон се намираше в село Смилец. Задачата на бригадата беше да построи напоителна система „Малък Преславец“, с което се продължаваше ивицата на напояваните площи до Черноморското крайбрежие и в дълбочина до района на Добрич. Построихме помпената станция в село Малък Преславец, положихме километри напорни стоманобетонни и стоманени тръби и изградихме открити бетонни канали в посока с. Искра.В началото на военните реформикоито се изразяваха в ликвидиране на цели поделения, участвах в заседание на Висшия военен съвет. Според доклада на командващия Сухопътните войски генерал-лейтенант Гиньо Тонев трябваше да се ликвидира поделението в Белене, а да остане това в Свищов. Не издържах, поисках думата и направих сравнителна характеристика на двете поделения. Свищов бе по-голям град, но в Белене имаше всичко необходимо - сграден фонд, складова база, учебни полигони и др. На другия ден бе изпратена комисия, коятода провери твърденията миНейната работа се контролираше лично от началника на Генералния щаб генерал Михо Михов. В резултат на това беше взето решение, с което 55-а инженерно-сапьорна бригада в Белене остава, а 54-ти инженерен полк в Свищов се ликвидира. Тогавашният кмет Емил Михайлов казваше, че паметник трябва да ми се издигне. Местната власт искаше да има военни в градовете, но централната закриваше полковете, бригадите и дивизиите.За това и днес на много места в страната няма кой да помага на хората при бедствия и аварии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  shdvgtr 13 апр 2015, 21:34
   
  2
   
  1

  Е пан до този ли паднахте. ЗАЩО не казва как лижеше и мажеше пред ген. Мио Миоф за да служи във ВМС, а сега този МУФТАЖИЯ се е окопал в сградата на резервистите и елате да видите, може ли пенсионер или резервист да влезе в сградата ако не си плати на бойчето.Срамувам се от такива
  миджитурки и гъзоблизковци.

 2. #2
  Морски.... 13 апр 2015, 22:25
   
  2
   
  0

  пародия на офицер

 3. #3
  Бойчев 14 апр 2015, 14:02
   
  0
   
  1

  По-жалки от анонимниците няма!

 4. #4
  Бойчев 14 апр 2015, 14:20
   
  0
   
  1

  Аз, когато напиша нещо, се подписвам и поемам отговоност за написаното с името си.

 5. #5
  БОНЧО 14 апр 2015, 20:10
   
  1
   
  0

  На този в Босна му викахме бай Ганю.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка