ТРИ МЕСЕЦА КАЗАРМА ЗА ВСИЧКИ? СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ?

Pan.bg 16 апр 2015 | 08:15 views (3217) commentaries(17)
img Три месеца казарма за всички? Съгласни ли сте?
petel.bgИзбързахме с премахването на наборната служба. Напоследък това се признава не само от военни експерти, но и от загрижени за бъдещето на децата си родители, съобщават от „24 часа“.

Не става дума просто така да върнем 2-те години казарма във вида от времето на соца. А да помислим трезво за някаква форма, която ще подготвя младото поколение за екстремни ситуации, които масово ни налитат напоследък.

Защо е необходимо това? Първо, заради тоталното неумение на родените в прехода да се справят с елементарни компликации на живота. Те могат да събират боклуци в пролетните акции и да ринат калта от наводнения, но блокират, ако трябва да окажат първа помощ на потрошен в катастрофа. Да не говорим за по-сериозни бедствия като обгазяване след производствена авария.

Съвсем сериозно – лекари признават, че отмяната на задължителната военна служба е повлияла отрицателно на оплодителната способност на мъжете. Оказва се, че на времето лекарски комисии неведнъж са успявали да хванат навреме здравословни проблеми при момчета и им давали възможност да ги оправят.

Разбирам онези, които веднага ще скочат – казармата е отживелица, казармата е затвор, двете години в строя са тотална загуба на време! Споделям загрижеността и на всеки родител, който по принцип мисли най-доброто за детето си. Но освен за удобствата той трябва да мисли и затова как най-добре да ускори съзряването на своя наследник.
image
Втората причина е влошената среда за сигурност. И от североизток – Украйна, и от юг – Сирия, мирише на изгоряло. Двете горещи точки са достатъчно близо до България, за да неглижираме опасностите, които произвеждат. Не са добри и прогнозите. Няма никакви изгледи конфликтите да стихнат, растат заплахите от тероризъм. Големият брой военни учения и присъствието на американски бойци у нас би трябвало да ме успокояват, но не би. Дрънченето на оръжия винаги буди тревога.

На този фон Литва върна наборната служба, а другите прибалтийски републики са на път да я последват. Полша вдига 60-метрови кули по границата и открито се въоръжава. Докато ние се ослушваме, Румъния купи многоцелеви изтребители Ф-16. На път да върнат наборната служба са и САЩ според американския сенатор Бък Маккион. Неотдавна “Вашингтон пост” цитира негово изказване, че последните съкращения в
бюджета на Пентагона могат да се компенсират само с възстановяване на казармата.

Третата причина се съдържа в констатацията, че уж огромният контингент от минали през казармата бързо намалява. Последни разчети показват, че ако, не дай си боже, утре свирне тръбата, ще трябва да свикваме под знамената 45-50-годишни мъже. А и те отдавна са забравили тънкостите на военната си специалност, повечето пък са изобщо неподготвени за по-модерната бойна техника.

Четвърто – значителна част от по-младото население няма и основно образование, неграмотността сред циганите е масова. Как тогава да поставиш такъв войник зад волана на бойна машина, да му повериш елементарно РПГ-9 или сравнително старичък ПТУРС. Изобщо не говорим за зенитно-ракетен комплекс или съвременна комуникационна апаратура.

Затова считам, че ще е разумно да се обмисли идеята за въвеждане на 3-месечна редовна служба. Само 3 месеца, но задължително за всички – както за младежи, така и за девойки. През тази малка казарма те ще имат достатъчно време не само да проумеят каква е разликата между пистолет и револвер, да научат, че муниции значи патрони и снаряди, а английската дума амуниция на български се превежда като конска сбруя. Но и да усвоят основното въоръжение и най-вече – да се научат да оцеляват при бедствия, аварии и катастрофи.

Достатъчно било, че върнахме военното обучение в училищата?! Това е несериозно. 5 часа в 9-и и още толкова в 10-и клас са само за повишаване на общата култура.

На опонентите ще предложа да обиколим 2-3 столични гимназии и да се нагледаме на масово затлъстяващи младежи! Извинявайте, но закъде сме с 15-16-годишни момчета, които преди мустаците се обзавеждат с цици и шкембета?!

Плах подход към проблема са и курсовете за студентите, които се организират с помощта на МО и ректоратите. Макар първите опити да показват повишен интерес от страна на младежите.

А може пък да копираме и опита на Франция. Освен професионална армия французите са обявили и набирането на младежи от 18 до 30 г. за т.нар. доброволна войска. Оказва се, че има достатъчно момчета, които искат да усвоят военни умения, но без да подписват 10- или 20-годишни договори за служба. Голяма изненада било и желанието на стотици семейства, които буквално тикали децата си в доброволната казарма с идеята да станат мъже, както се казваше навремето. Тук му е мястото да кажа, че френската държава обвързва тези форми на обучение с редица социални бонуси и екстри. Примерно – с предимство при кандидатстване за работа в полицията, в държавната и общинската администрация.

Специално внимание заслужава идеята на Патриотичния фронт за т.нар. трудова повинност. Тук не става дума за реанимиране на някогашните Строителни войски. Нито имаме възможностите за това, нито му е времето. Безспорен факт е обаче необходимостта чрез 3- или 6-месечна служба недоучилите младежи не само да овладеят автомат “Калашников”, но и да получат грамотност и още по-важното – да научат някакъв занаят. Ползата от това ще е многопластова. Първо – пред младежите, прехранвали се само с кражби или от боклука, вече ще се открие шансът да си изкарват честно хляба. Второ – полицията ще си отдъхне, защото ще намалее битовата престъпност. Държавата също ще спечели, защото ще се увеличи делът на квалифицираната работна ръка.

Умишлено избягвам темата за финансирането на 3-месечната казарма. Тя подлежи на много по-сериозен анализ. И съвсем не е вярно, че държавата няма възможности за това. Опитът на Израел, Швейцария, дори Куба показва, че резерви ще се намерят. Казармите вече ги няма или са рухнали. А кой казва, че трябва да се върнем към обучението от едно време?! Къде пише, че пак трябва да има ставане в 5 ч и биене на крак по плаца до затъпяване. Идеята е да се даде минимум знания и умения за максимум кратък срок. А за това ролята на казарма може да изиграе и институтът. Стига да се помисли.

Автор: Любомир Денов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  Teraflop 16 апр 2015, 09:28
   
  1
   
  2

  Не,не сме съгласни.Ако не е поне 1 година,няма смисъл от инвестиции.Погледнете в Шумен какъв луксозен арест за престъпници са направили.За армията такова нещо не се прави.За бъдещата войска обаче трябва да се правят такива помещения.Храна,логистика,заплати.Най-грубо изчислено,на МО ще му трябват над 700 милиона евра.Бългерията няма от къде да ги вземе.

 2. #2
  помнещ 16 апр 2015, 09:41
   
  5
   
  0

  Авторът да си отвори архива и да види какво е писал преди десет години. Смешко.

 3. #3
  KiKI 16 апр 2015, 09:49
   
  2
   
  10

  sporet men tova e pulna glupost.

 4. #4
  Momo 16 апр 2015, 10:35
   
  4
   
  1

  Няма как да стане без сериозни инвестиции, защото 3/4 от казармите се разрушиха и разграбиха с годините.
  Там където пиле не смееше да прехвръкне сега пасат животни.
  Изобщо не виждам къде ще бъдат настанени тези наборници.

 5. #5
  Незнаен 16 апр 2015, 11:10
   
  4
   
  4

  Напълно неспособни да мотивират военните, които служат по собствена воля, сега опитват да компенсират с принудителни мерки. Това са действия на слаби и неумели в своята област хора. Доста инфантилна мисловна дейност е текла в главите на тия, които си мислят, че ще съберат читаво армейско формирование от младежи, расли в нашето си общество през 21 век и сетне вкарани насила зад портала. Аз не бих заложил на подобно нещо.

 6. #6
  Армимен 16 апр 2015, 11:22
   
  10
   
  3

  Преди 25 години в селата се правеха "новобрански" на младежите, които по мащаба си се равняваха на сватбите. Цялото село се събираше да празнува, че момчето е читаво и става за войник. После да си в казармата стана срамно и всички всячески се опитваха да избягат. Било загуба на време според много. Когато разбереш, че не е било загуба на време, вече ще е късно да се поправиш. Децата ти ще бъдат вече изклани заради твоето високомерие, късогледство и недалновидност.

 7. #7
  BaiVan 16 апр 2015, 11:24
   
  3
   
  2

  след дъжд клачулка

 8. #8
  Игра на дронове 16 апр 2015, 11:35
   
  3
   
  4

  Много зависи точно с каква цел се прави. Ако ще е да представялва част от или замества професионалната армия - това са пълни глупости!
  Вече ако става дума само за чист резерв си заслужава да се обсъди.

 9. #9
  SGM 16 апр 2015, 15:03
   
  7
   
  2

  Много добра идея! Няма занчение колко ще струва (и без друго се прахосват и крадат огромни количества държавни пари). Всеки мъж трябва да може да борави с оръжие и да се справя в екстремни ситуации. А това се учи в казармата. Хем ще има подготвени военни кадри, хем младите ще се научат на ред, дисциплина, самостоятелност и т.н. Ха да видим някой политик ще си мръдне ли пръста по тоя въпрос.

 10. #10
  приходящ 16 апр 2015, 16:54
   
  5
   
  3

  До #9:
  "Хем ще има подготвени военни кадри, хем младите ще се научат на ред, дисциплина, самостоятелност и т.н." - Абсолютен нонсенс. Нито ще се създадат подготвени военни кадри, нито младите точно от казармата ще се научат на ред, дисциплина, самостоятелност, напротив - първите неща, които ще се изучат, ще са скачане на оградата, скатаване, лъжи и т.н. - нека всеки си сложи ръка на сърцето и честно да си отговори той какво е научил от казармата.

 11. #11
  Сун Дзъ 16 апр 2015, 21:14
   
  3
   
  1

  Идеята е добра,по-важно е как ще се осъществи.За 25 години "демокрация" младежите намаляха драстично ,така че няма нужда от предишните като брой и размер казарми.Трябва да се пресметне какъв срок е оптимален - от 3 до максимум 6 месеца и периодичен 15 дневен запас за опресняване.Всеки изкарал военна служба да е задължен да съхранява у дома(ако има такъв в България)личното военно оръжие с боеприпаси и снаряжение.И който не е изкарал военна служба да не може да заема държавна служба.В това отношение ще заприличаме на Швейцария и политиците ни ще се държат по-отговорно.

 12. #12
  Сун Дзъ 16 апр 2015, 21:24
   
  8
   
  3

  От казармата се научих на отговорност,издържливост,военна техника,взаимопомощ,упоритост,физическа сила и много други . Вярно е ,че докато бях там я считах за загубено време ,но с годините разбрах колко много дължа на нея.Все-пак две години са прекалено дълъг срок - за най -много 6 месеца средно интелигентен младеж научава необходимото и след това почва регрес.

 13. #13
  Капитана 17 апр 2015, 18:57
   
  3
   
  2

  1 година задължително!!! Иначе са пари на вятъра. И после поне през година запас 20-30 дни. За три месеца войник не се става. Може нещо да научи, но е необходимо време за затвърдяване на умения и навици. Физическа и психологическа издръжливост. Дисциплина и отговорност. Автоматизъм при боравене с техниката и оръжието. На тримесечни резервисти не може да се разчита. Бойни роти се формираха само от войници втора година на служба. Ако не стават за включване в бойни формирования за какво да ги обучаваме??? За бедствия и аварии могат да се правят курсове по ГЗ.

 14. #14
  Анархист 17 апр 2015, 19:40
   
  3
   
  3

  Абе на тези кукандрили не им ли омръзна да пишат глупости ! Та чак смешки. Като например как липсата на казармата влошавала плодовитостта !
  Може ли да се върне задължителната казарма ?
  Може. Но тогава тези, които дават идеята трябва да отидат да служат, защото и останалите малко младежи ще напуснат страната.

 15. #15
  Tanas 18 апр 2015, 18:02
   
  0
   
  0

  Първо оправете законодателството така, че военната наборна служба да се зачита от І - ва категориуя труд а не като сега да ни дискримиирте със сега действщите военни които си спят по домовете с изключеие дежурствта пък после мислете дали младите ще трябва да ходят в казарма или през Термиал 2.

 16. #16
  Джанго 18 апр 2015, 21:13
   
  0
   
  0

  Има смисъл от обща подготовка базирана на стрелково, битово-показно и тактическо обучение. Да не научат да стрелят, да знаят как функционират казармите, униформата, съоръженията. и да ги водят запас за 2-3 години. Но действително да стрелят. Не не нужно да спят по казармите през цялото време, 60 дена стигат. Наборите сега са по 35 хиляди момчета, на 3 смени правят по 12 хиляди, разделени на 10 окръга покриващи оснбоните градове, ще трябват около 24 казарми. . Цената е висока, не знам откъде ще намерят пари. Разходите по войник няма да са по-малко от хилядарка на месец.

 17. #17
  SGM 21 апр 2015, 16:06
   
  0
   
  0

  До приходящ:
  Ами то зависи от обучението. Казвам, че идеята е добра, друг е въпроса дали и как ще се осъществи. Но с твоите остарели разбирания за казармата далеч неможеш да видиш...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка