Група от БСП отива в Чехия, за да изясни кой ще купува ЧЕЗ

Pan.bg 25 сеп 2018 | 19:34 views (441) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Няколко дни след като дружеството "Инерком България" ЕАД отново поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да купи българските активни на ЧЕЗ, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че разполага с "интересна информация" за сделката. Заради това група от социалисти заминава в Чехия, където да бъдат проведени срещи и да бъде събрана допълнителна информация, за да разбере българското общество кой и защо купува ЧЕЗ.

Първоначалната информация на "Позитано" 20 била след среща на представители на БСП с чешки депутати, чиято била инициативата за разговора. След това ръководството на БСП е поискало среща с Чешката социалдемократическа партия, която е в управляващата коалиция в страната.

"БСП ще изпрати група от експерти за исканата среща. Когато се върнат представителите на левицата с допълнителна информация към вече известната, най-накрая българското общество ще разбере истината - кой купува, защо купува и как ще бъдат засегнати близо 3 млн. български граждани от тази сделка", обяви Корнелия Нинова днес. Тя отказа да каже каква е известната към момента информация, но я определи като интересна.

В средата на юли антимонополният регулатор забрани сделката заради опасения за концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия. Причината за това заключение беше, че както дружество от групата "Инерком", така и дружества, собственост на ЧЕЗ, произвеждат и търгуват с ток от фотоволтаици. Преди седмица стана известно, че собственикът на компанията купувач Гинка Върбакова е излязла от бизнеса със слънчева енергия.

Според Корнелия Нинова ходът на Гинка Върбакова е опит за отхвърляне на опасенията за концентрация и за положително решение за сделката.

БСП обяви, че ако е на власт, би разширила обхвата на енергийните помощи, за да може от тях да се възползват всички семейства, чиито разходи за отопление са над 10% от доходите. Така помощи щели да получат около 400 хил. домакинства, или двойно повече от сега. Освен това размерът на помощта щял да бъде увеличен от 374 на 403 лева. Разходът за бюджета щял да бъде 86 млн. лева, които можело да се вземат от резерва.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка