Размразяват проекта за АЕЦ "Белене"! Търсят стратегически инвеститор

Pan.bg 22 май 2019 | 12:09 views (384) commentaries(2)
img
news.bg


Откриват процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Срокът е 90-дневен, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Документацията по процедурата е публикувана днес, 22 май 2019 г., в брой С176 в Официалния вестник на Европейския съюз.

Срокът за получаване на заявления е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата.

Размразяването на проекта за втора атомна електроцентрала бе обявено с Решение на Народното събрание на Република България от 7 юни 2018 г. и Решение № 447 от 29 юни 2018 г. на Министерския съвет.

Възможността за реализиране на проекта е съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип. Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като
поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

До този момент от Министерство ан енергетиката са съобщили за четири компании, които са проявили интерес към изграждането на проекта - китайската CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, френската "Фраматом", както и американската "Дженерал електрик".

Миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев бе на посещение в България, който също заяви, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  социопат 22 май 2019, 15:06
   
  0
   
  0

  "Миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев бе на посещение в България" Бе на 04.03.т.г. Нещо бъркате датите..

 2. #2
  Размразяват 23 май 2019, 20:15
   
  0
   
  0

  печалбата за инвеститора, а риска за нас....

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка