ГЕРБ, ВМРО и ДПС предлагат решение за 1222 села без кметове и наместници

Pan.bg 18 сеп 2019 | 19:28 views (250) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Депутати от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" предлагат законови промени, с които да се разреши казусът в 1222 села, за който "Дневник" информира. При сега действащото законодателство в тях няма да се провеждат избори за кмет на кметство, но не могат да бъдат назначени кметски наместници.

Причината - според новите изборни правила избори за кмет няма да се провеждат в села с население под 350 жители, а не под 100, както досега, но за да бъде назначен кметски наместник, по закон трябва да бъде закрито конкретното кметство - процедура, която е много дълга и тромава, а общинските съвети дори не са стартирали.

С промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация се предлага в селата, в които не са проведени избори за кмет, настоящите кметове да останат да изпълняват функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината. Същият ще може да назначава кметски наместници в тези села след решение на съответния общински съвет.

В мотивите се посочва, че така в населените места, където няма да има избори за кмет на кметство, ще се осигурят присъствието на местна власт и достъпът на хората до услуги.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка