Реакции след доклада: Управляващите обещават още реформи, левицата не се радва

Pan.bg 22 окт 2019 | 18:37 views (233) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Управляващите обещаха реформите и работата да продължат дори и без мониторинг от Европейската комисия. Левицата предупреди, че е рано за радост. Това бяха първите коментари на мнозинството и опозицията след публикувания днес евродоклад за напредъка на България.

"Реформата е процес, който се прави за българските граждани и за съдебната система. Така че независимо има или няма механизъм за сътрудничество и проверка, реформите ще продължат". Това заяви вицепремиерът, отговарящ за съдебната реформа, и външен министър Екатерина Захариева. Тя заедно с вътрешния министър Младен Маринов дадоха извънредна пресконференция, на която накратко коментираха излезлия доклад.

И Маринов декларира, че независимо че още при предишни доклади е отпаднало наблюдението по отношение на противодействието на организираната престъпност и борбата с корупцията, България продължава "да усъвършенства системата". И това ще продължи.

Двамата подчертаха още, че промените се правят в името на гражданите и обществото и ще продължат. Затова и още през септември правителството е гласувало създаването на постмониторингов съвет с участие на неправителствения сектор, представители на съдебната власт и други, отбеляза Захариева.

Тя посочи, че мониторинговият механизъм е създаден с решение на Европейската комисия и той трябва да приключи с решение на комисията, но преди това, както е по договор за присъединяване, тя ще изпрати доклада за мнение на Европейския съвет и на Европейския парламент. "Всички доклади досега са били изпращани на ЕП, за да може да вземе мнение. Досега такова мнение не е било взимано", отбеляза още външният министър.

Захариева не можа да каже дали ще има решение за край на мониторинга от този състав на еврокомисията или от следващия, тъй като на тази комисия й остава малко време до края на мандата.

И двамата министри бяха видимо доволни от публикувания днес документ. "Важно е, че за първи път ясно в своя доклад, а и експертите, работили по всички 18 доклада досега, ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите по всички 6 показателя", каза Захариева.

БСП не се радва

БСП не намира повод за радост или гордост, че ЕК препоръчва отпадането на този мониторингов механизъм над правосъдната система и вътрешния ред в България. Причината е, че препоръката съвсем не значи, че това е краят на мониторинга. Това се разбра от коментар на зам.-председателя на парламентарната група на социалистите Крум Зарков.

Според него, тъй
като тепърва трябва да се произнесат и Европейският парламент, и Европейският съвет, а някоя от държавите членки може да не споделя ентусиазма на комисията. "Механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие, той се превърна в "политическа дъвка" - вина за това има и Юнкер, който обеща механизмът да отпадне, като това направи въпроса политически, а не съотносим към обективни критерии", каза още Зарков.

Той обяви, че хората са добре запознати със състоянието на съдебната система и корупцията у нас, и призова всички да работят за преодоляването им.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка