Теменужка Петкова: Зимата няма да е страшна, диверсификацията вече работи

Pan.bg 15 ное 2019 | 19:49 views (284) commentaries(0)
img
frognews.bg


Далеч преди встъпването в експлоатация на газопровада „Балкански поток” енергийният министър Теменужка Петкова пусна стотици кубически метра оптимизъм за зрителите на телевизионното предаване „Лице в лице”.

Петкова увери привържениците си, че преговорите между Русия и Украйна засега се развиват без усложнения с посредничеството на Европейския съюз. Най-вероятно договорът за транзит на руски газ през Украйна няма да бъде подписан, но България вече се е подсигурила с доставки от други страни, а хранилището в Чирен е запълнено с 541 куб. м газ, който би осигурил нуждите на цялата страна за 45 дни.

По указания на Министерството на енергетиката всички държавни дружества и фирми са резервирали максимално възможнитне запаси от горива в навечерието на зимния период, увери министър Петкова.

Що се отнася до газопровода от Гърция, по него вече усилено се работи, след като са били завършени археологическите разкопки. Южният газов коридор ще осигури така лелеяната диверсификация и ще гарантира енергийната сигурност на страната.

Фактът, че „Булгаргаз” за първи път предлага да бъде намалена цената на синьото гориво подсказва, че вече събираме плодовете на реалната диверсификация: след като на конкурентни цени са внесени 400 млн. куб. м втечнен газ от САЩ, цената на природния газ за потребителите може да бъде намалена, съобщи Т. Петкова.

Друг позитивен факт е договорът с Азербайджан за 1 милиад куб. м газ, което представлява близо 30 % от годишните нужди на страната ни. Притокът на газ от Азербайджан трябва да бъде осигурен към октомври 2020 г., увери министър Петкова.

Бъдещето изглежда толкова хубаво, че чак да не повярваш.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка