Скопие: Македонският език не е диалект на българския

Pan.bg 13 дек 2019 | 07:36 views (259) commentaries(1)
img mediapool.bg


Никола Лалов


Скопие ще реагира на оценката на Българската академия на науките (БАН), че македонският език е диалект на българския, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от телевизия Телма.

"Ще реагираме, защото този въпрос е част от въпроса за решаване на проблемите между Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и приятелство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че трябва да решим това. Не знам реакцията, сега чувам от вас. Разбира се, ще реагираме и чрез министерството на външните работи и ще направим всички наши коментари, след като прочетем каква е самата реакция", каза Заев в отговор на журналистически въпрос.

Преди ден Българската академия на науките (БАН) излезе с позиция, че официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие "Харта за македонския език", според която официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като "македонски".

Според БАН документът съдържа неверни и неприемливи позиции, които вредят на отношенията между двете съседни страни.

По-рано този месец македонският президент Стево Пендаровски сподели в телевизионно интервю, че се е опитал да говори на български с премиера Бойко Борисов, но не е успял, тъй като не знае повече от 2-3 израза.

Езикът става поредната причина за раздор между двете страни в последните месеци. Съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, на практика капитулира и не постига очакваните резултати.

Заев: България все още не е на чисто с признаването на нашия македонски език

Запитан може ли това да значи суспендиране на преговорите с България, премиерът Заев каза, че "договорът (за добросъседство, подписан през 2017 - бел.ред.)с България е внимателно написан заради въпросите за идентичността" и е подписан на македонски и на български език "съгласно конституциите на двете държави".

"Тази формулировка - съгласно конституциите на държавите в самия договор, показва, че България все още не е на чисто с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим с прилагането на договора и аз вярвам и още веднъж призовавам, ако сме европейци и ако се обявяваме за европейска демокрация и за европейските ценности и права, час по-скоро да решим този въпрос",
каза Заев, цитиран от БТА.

Той изрази увереност, че в идния период този въпрос ще бъде решен много бързо.

Заев показа, че е готов на компромиси с България и Гърция, но след като страната му не получи покана за начало на преговорите с ЕС, е подложен на силен натиск в страната си.

За пролетта са планирани предсрочни избори. Другата голяма партия ВМРО – ДПМНЕ е срещу досегашната политика на македонските власти и ако поеме управлението се очаква коренна промяна.

"Определено ние сме македонци, които говорим на македонски език"

"Аз мога така грубо да кажа - край, ние тук прекъсваме всичко, но това не е политиката, която водя. Аз съм внимателен политик. Ще намерим решенията с приятелство, но определено ние сме македонци, които говорим на македонски език /.../ Очаквам приятелска България да реши този въпрос в кръга на решаването на онези проблематики, които са съставна част от договора, на решаването на проблемите като този с Гоце Делчев или другите въпроси", добави Заев.

Създаването на двустранната комисия бе регламентирано в Договора за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 година.

Комисията не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за историческата личност на Гоце Делчев. Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел. Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 13 дек 2019, 09:53
   
  0
   
  0

  Езикът е един от най-сигурните фактори, за определяне на една народност!
  Хилядолетия минават, но народите използват едни и същи думи и изрази.
  В отделните райони има някои изменения и допълнения на думи, фонетични промени ("музиката" на езика), ударения се поставят на други места, но един народ се разбира лесно по между си, макар и много локални диалекти да има.

  Ако сравним Македонският и Българският, то приликите между тях и съвпаденията са толкова много, много повече, отколкото при различните народни групи на други народи и техните езикови диалекти.
  Имам приятели китайци. Казват ми, че Китай е "толкова голяма страна", че има много райони, в които хората изобщо не могат да се разберат по между си, но знаят, че са един народ. Дори и в Европа има такива народи.

  И вторият аргумент относно Македония е, че има всякакви исторически доказателства, че сме един народ с тях! И литературни произведения... Бит традиции, вярвания, манталитет. Дори вицове, смеем се на едно и също място. Псувни, ако погледнеш и ругателства - пак абсолютни съвпадения.

  НО, от тях са направили "еничари"! За да не се бунтуват на принудителното ни разделяне, поради последните военни загуби (а ние сме талантливи, да губим войни, като съюзници на лузерите по света) , някои "вождове" са решили да ги направят отделен "народ", отделен етнос. И на това също има материални доказателства, документи издавани от предишния период от "българин" и в следващите документи с народност "македонец"....

  Не знам обаче, какво целят да се смятат за "китайци" :)? Какво им дава такова упорито отстояване на тази лъжа? Защо искат да са отделен народ?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка