Създава се държавен ВиК холдинг с капитал 1 милиард лева

Pan.bg 16 яну 2020 | 13:54 views (273) commentaries(0)
img http://blagoevgrad-news.com


На заседанието си днес правителството взе решение за учредяване на български ВиК холдинг ЕАД „София“ – изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд. лв., който ще обедини всички системи в държавата. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че проверките на евцовете са на първо място, а на второ – производството на ток.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата, парите ще са от централния бюджет за 2020 година по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Българският ВиК холдинг ЕАД „София“ ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктури.

В срок до 6 месеца след учредяването на холдинга акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества да бъдат внесени в капитала му чрез съпортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията. Правата на държавата ще се упражняват от министър на регионалното развитие.

Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в страната. Ще има двустепенна система на управление – надзорен и управителен съвет, като петимата членове на надзорния съвет ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие, а тримата членовете на управителния съвет ще бъдат избирани от надзорния съвет. С оглед обстоятелството, че ВиК дружествата са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда“ 2014-20202, не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществените поръчки в изпълнение на дейностите, предвидени във вече сключените административни договори за безвъзмездна финансова помощ.Основната цел на новия холдинг ще е да не се допускат кризи като тази в Перник, чийто жители са на воден режим заради пускането на вода от почти пресъхналия яз. „Студена“ към стоманодобивното предприятие „Стомана“ и „Топлофикация Перник“. За това решение беше обвинен екоминистърът Нено Димов, който беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата, а мястото му зае Емил Димитров-Ревизоро.„До друга сряда още две задачи – вносът и износът на боклук, има брюкселски директиви, какъв временен мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. И второто: всички вецове, които ползват питейна вода – на първо място ни е
питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода“, заяви Борисов.Той разпореди на министъра на икономиката Емил Караниколов, регионалния министър Петя Авранова и на околната среда Емил Димитров-Ревизоро да го свършат до следващата сряда.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker