Данаил Кирилов допълни предложението си за освобождаване на съдия Миталов

Pan.bg 14 фев 2020 | 17:37 views (229) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


С това той изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

"Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона, са новите мотиви на правосъдния министър.

С това Кирилов изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях. Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт.

Както е известно, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде срок от една седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов, за да представи конкретни доказателства срещу съдията Андон Миталов.

Във вторник колегията проведе закрито заседание по искането на министъра за дисциплинарното уволнение на магистрата. В крайна сметка членовете на ВСС единодушно решиха да дадат още малко време на Кирилов, за да събере доказателствата, ако има такива.

Преди седмица Държавният департамент обяви, че съдията и семейството му няма да бъдат допускани на американска територия заради "участие в сериозна корупция". САЩ не са длъжни да предоставят публично доказателствата, които имат.

"Ако постъпят други доказателства, колегията ще прецени и ще вземе решение дали да образува дисциплинарно производство (срещу съдия Миталов)", каза министърът тогава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker