Без дезинфекция коронавирусът издържа 14 дни на температура около 4 градуса

Pan.bg 29 мар 2020 | 11:41 views (415) commentaries(1)
img
news.bg
Учени от университета в Хонконг определиха температурата, при която коронавирусът е особено активен. Данните са публикувани на портала medRxiv, съобщи РИА Новости.
Коронавирусът остава високостабилен в продължение на дълго време при температура около четири градуса. При липса на дезинфекции неговата активност започва да се понижава едва след 14 дни. При това SARS-CoV-2 не понася високи температури и при 70 градуса се деактивира за около пет минути.
Специалистите също поясниха колко дълго коронавирусът може да остава на повърхността на различни предмети. Върху хартия той не е изявен след три часа, върху дрехи и обработена дървесина се задържа до два дни. Върху стъкло - до четири дни, върху пластмаса - до седем.
Учените отбелязаха, че вирусът може да се намира на вътрешната повърхност на медицинските маски до седем дни и призоваха да бъдат сериозно дезинфекцирани.

Световната здравна организация на 11 март обяви, че има пандемия от коронавирус.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 29 мар 2020, 11:56
   
  3
   
  0

  На онзи круизен кораб край Япония нали на 17-тият ден бяха намерили вируса върху повърхности в каютите.

  Говорят, че в климатичната система на кораба където е влажно и с умерена температура може да издържи и повече от 17- дни.

  60^0C можел да издържи 30 мин. сега разбираме, че на 70^0C 5 мин.

  Това означава, че лятото въобще няма да му повлияе. То се вижда и в Египет където е сух пустинен климат вируса продължава да се размножава.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker