Жалби в съда срещу заповедта за задължително носене на маски и заплахата от 5000 лева глоба

Pan.bg 31 мар 2020 | 11:04 views (387) commentaries(1)
img
Държавата не е създала необходимите условия за нейното изпълнение, заяви адвокат

Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маска на закрити и открити обществени места, под заплаха от 5000 лева глоба, съобщи правният сайт "Лекс" след проверка.

Една от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обяви в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират
къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

"Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, които не са в следствие на добри практики, а основните ни източници, за да налагаме мерки, това са Китай, Южна Корея, Израел и големите държави", каза обаче Мутафчийски и изтъкна, че от вчера същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.

Предложението за тази мярка е дошла именно от него, макар сам преди дни лично каза, че маските създават фалшиво успокоение на хората, че правят нещо за себе си. /dnes.dir.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 31 мар 2020, 13:37
   
  0
   
  0

  А това е блога на човека

  https://hadjigenov.com/?p=4550&fbclid=IwAR3TNBYtZIaP0CpYhz9RElcwaZJAccI0wFhoFu9yFbKaSRJNnZj6O-ougYU

  Шапка му свалям.

  p.s

  Хубаво е че pan.се ориентира.
  Нарочно не писах пълното му име.

  ЖАЛБА

  oт Николай Димитров....

  Да не кажат ,че е фалшива новина

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker