COVID-19: Белоруски лекари: "В реанимацията хората умират от пневмония - нареждат ни да прикриваме всичко"

Pan.bg 01 апр 2020 | 13:09 views (365) commentaries(0)
img
Pan.bg
Белоруските лекари анонсираха за укриването на реалния брой смъртни случаи от коронавируса COVID-19. Въпреки факта, че днес броят на пациентите с коронавирус COVID-19 в Беларус е сравнително малък и възлиза на около 170 души (Министерството на здравеопазването на Беларус не публикува точни данни за последните 24 часа), белоруските лекари бяха възмутени от факта, че смъртните случаи се прикриват. Според официални данни към днешна дата само един човек е починал в Беларус, но според лекарите статистиката е много по-мрачна.
„Мисля, че има починали пациенти (от коронавирус) и те не винаги са в напреднала възраст. В реанимацията хората умират от пневмония, но не винаги ни се позволява да поставяме диагнозата "пневмония" при починали пациенти. На административно ниво казват: „не, това е всичко, шифрирайте го по различен начин, за да не разваляте статистиката“. В петък имаше пет потвърдени случая на коронавирус в болницата. Реаниматорите работят неуморно. Преди това отделението за интензивна терапия заемаше шест легла, сега се е разпростряло на целия етаж. От високата трибуна днес заявяват, че при нас няма нищо тревожно и всичко това е психоза. За съжаление, това не е психоза. Днес ситуацията е много неприятна, безобразна и дори грозна“, съобщава белоруски лекар, цитиран от Agence France-Presse (AFP).
Лекарят не даде точния брой пациенти с коронавирусна инфекция в Беларус, но като се има предвид представената информация, можем да става въпрос за стотици пациенти и вероятно много по-голям брой смъртни случаи.Независимо от това, беше отбелязвано, че информацията, предоставяна от белоруските медии, също е под сериозен въпрос.
„Имайки предвид ерата на цифровизацията, логично е да се предположи, че всяка информация ще бъде бързо разпространена чрез интернет и медии, които не се намират под контрола на официален Минск. Не трябва да се изключва, че наистина може да има повече случаи, но да се твърди, че ситуацията е критична, е малко вероятно “, отбелязва коментатор за Agence France-Presse (AFP).

Източник: Agence France-Presse (AFP)
Снимка: © AFP 2020 GERARD JULIEN
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker