87 години от рождението на Юрий Гагарин

Pan.bg 09 мар 2021 | 09:10 views (722) commentaries(0)
img
пан.бг
Източник_ МА-Крумово


На 9 март 1934г. в село Клушино, Смолянска облост, Русия е роден Юрий Гагарин- първият човек, който извършва космически полет. През август 1951 г. постъпва в Индустриалния техникум в град Саратов. По това време се увлича по авиацията и на 25 октомври 1954 г. посещава за пръв път Саратовския аероклуб, където през юли 1955 г.извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. От 27 октомври 1955 г. е повикан да отбие военната си служба. Изпратен е в I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург), в което се подготвят летци. На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети. На 3 март 1960 г. със заповед на главнокомандващия на ВВС Константин Вершинин е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.
На 12 април 1961 г., в 9 часа и 7 минути (6 часа и 7 минути по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“. Позивната на Гагарин е „Кедър“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област.
За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

(снимка от посещението на Ю. Гагарин в Пловдив)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка