Главна прокуратура даде информация за арестуваните за шпионаж служители на МО

Pan.bg 19 мар 2021 | 13:43 views (1116) commentaries(0)
img pan.bg
Изюточник: Otbrana.com

Според главния прокурор Иван Гешев разбитата група за шпионаж е без аналог в новата ни история. Престъпната дейност застрашава интересите на националната ни сигурност, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Единият от обвинените се опитал да избяга, но бил заловен близо до руското посолство, каза тя. Разследването продължава, предстои съдът да се произнесе за постоянното задържане на обвиняемите, отбеляза полковник Елин Алексов от Военна прокуратура. За него са извършени престъпления против Републиката, а именно организиране, ръководене и участие в група, създадена с цел извършване на престъпления против Републиката и шпионаж в полза на чужда държава. Арестуването станало на 18 март.

На брифинга станаха ясни някои подробности. Обвиняемите са шест, като само един от тях не е арестуван. Те се занимавали със събиране на класифицирана информация и нейното предаване. Успели са да заснемат голям брой документи от мониторите на служебните си компютри. Получавали са за това пари, включително в чужда валута. Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване”, условно наричан Резидент. Завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна. В групата участва и съпругата на Резидента, която има и българско, и руско гражданство, ползвала се с доверие, била посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство, стана ясно думите на от г-жа добави Милева.

Другите членове на групата заемат отговорни длъжности, които изискват висока степен на достъп до класифицирана информация. Те са били обучавани от Резидента и както каза полк. Алексов са действали професионално. Първият е ръководен кадър от Министерството на отбраната, който се занимава с планиране и бюджет на ведомството. Вторият и третият са действащи служители на служба „Военно разузнаване“. Четвъртият е бивш служител на служба „Военно разузнаване“, като в това си качество е бил командирован зад граница, като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. В момента е директор на регистратура на класифицирана информация в Народното събрание.

Разследването е от особено значение за българската национална сигурност,
но и за сигурността на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ, посочи главният прокурор Иван Гешев и подчерта: „Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Лично аз съм тук по няколко причини. На първо място да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят, а и аз лично се гордея с българските служби за сигурност, в частност ДАНС и служба „Военно разузнава“. В последните години те възстановиха, най-после, своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т. нар. преход. Искрено се надявам това е траен процес“.

На брифинга бяха показани видеа и звукови записи на разговори на резидента с членове на групата, на снимане на документи от служебните монитори, на обмяна на валута и др.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка