Силите на съпротивата в Афганистан обявиха условия за преговори с талибаните

Pan.bg 05 сеп 2021 | 23:03 views (1024) commentaries(0)
img
pan.bg

Лидерът на Фронта на националната съпротива на Афганистан Ахмад Масуд написа на страницата си във Facebook, че са готови да преговарят с талибаните, ако бойците напуснат провинция Панджишър.

"Националните сили за съпротива са готови незабавно да прекратят войната, за да постигнат траен мир, ако талибаните прекратят атаките и военните си операции в Панджшир и Андараб, и се надяват да проведат мащабна среща с учени и реформатори, да продължат дискусиите и преговорите“, пише Масуд.

В същото време, по-рано представителят на катарския политически офис на движението "Талибан" Мохамед Сохаил Шахин заяви, че почти цялата територия на афганистанската провинция Панджшир е под контрола на талибаните, а в антиталибанската съпротива заявиха, че бойците са прогонени от провинция Панджшир. В същото време беше подчертано, че много от тях са пленени.

Източник в редиците на съпротивата заяви, че „на един от входовете в долината Панджшир са били заложени експлозиви, които са детонирани в момента, когато там се събрали бойците. Понасяйки огромни загуби, те са принудени да отстъпят във всички посоки. Нито Хиндж, нито Анаба, нито която и да е друга област са попаднали под контрола на талибаните.

Източник: gazeta.ru Снимка: Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0