Ще отиде ли Франция на по-близки отношения с Русия, след изневярата на САЩ

Pan.bg 19 сеп 2021 | 01:51 views (896) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Читатели на германската преса: Макрон трябва да настоява за среща с Путин, Европа може да бъде голяма световна сила заедно с Русия


В европейските страни коментират ситуацията със създаването на практически нов военен (военно-технически) съюз AUKUS, който включва САЩ, Австралия и Великобритания. Припомнете си, че създаването на такъв съюз е придружено от голям международен скандал. Франция отзова своите посланици от Вашингтон и Канбера - всъщност в знак на протест срещу факта, че австралийците прекратиха договора за изграждане на подводници с французите. Обемът на договора е впечатляващ - около 40 млрд. Долара. Френското външно министерство обвини САЩ и Австралия за "забиване на нож в гърба" и заяви, че не са направили това с партньори и съюзници.


Германия също коментира ситуацията. Голямото немско издание Die Zeit привлича вниманието на читателите към факта, че Франция никога не е отзовала посланика си от САЩ. Германски журналисти пишат, че след отказа на военно-техническо сътрудничество с Франция, австралийският премиер заяви, че е готов „да води диалог с френските партньори“. Това, което му попречи да направи това по -рано, е въпрос, който сега тревожи много европейци. Това е въпреки факта, че много европейци са откровено раздразнени от начина, по който САЩ изтеглят своя контингент от Афганистан. В същата Германия Байдън често е обвиняван във факта, че американското командване не е постигнало съгласие за изтеглянето на войските с европейските партньори в НАТО.

В тази връзка коментарите на немски читатели (към съответния материал в Die Zeit) са досто интересни:

"Интересно развитие на събитията, в които САЩ с помощта на британците играят своите геополитически карти срещу ЕС."

"Трябва да застанем на страната на Франция. Това за пореден път доказва, че европейците трябва да се държат заедно и да бъдат по -малко зависими от САЩ, както и от Китай."

"Никога не съм мислил, че Трансатлантическият съюз всъщност ще бъде разпуснат по толкова нагъл начин. От алианса остана само обвивката. Врагът е доволен."

"Ако Франция е силна, нека покаже пример, че е готова да защити своите интереси."

"Няма приятели, има интереси. Но начинът, по който французите са изгонени, е доста необичаен. Надяваме се французите да се поучат от това и да се пренасочат малко."


"Макрон трябва да настоява за среща с Путин. Европа може да бъде голяма световна сила заедно
с Русия или второстепенна без нея."

"Да изхвърлим ли такъв обект като "Северен поток-2"... Време е да разберем, че говорим за нашата собствена полза и благополучие."

"Старецът Байдън е дори по -сложен от Тръмп. Той не се страхува да разпали конфликти навсякъде по света. Те говорят за оръжия, които гарантират мир на всички. Но това е лъжа.

По -рано във френската преса беше отбелязано, че сега Макрон може да отиде за сближаване с Русия „на редица позиции“. За какви конкретни позиции може да се говори, все още не се съобщава.

Използвани снимки:
Профил във Facebook / Elysee Palace
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка