ПРОЩАВАМЕ СЕ С ДВАМА ОФИЦЕРИ - ГЕНЕРАЛ ИВАН СТЕФАНОВ И ПОЛКОВНИК ДИМИТЪР ОДРИНСКИ...

Pan.bg 06 авг 2018 | 08:22 views (3610) commentaries(2)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://otbrana.com/

Ръководството на СОСЗР с дълбока скръб съобщава за кончината на двама свои членове ген.лейт. о.з Иван Константинов Стефанов и полк. о.з. Димитър Одрински.
Генерал-лейтенант о.з Иван Константинов Стефанов е роден през 1929 г. в гр. Бяла Слатина. Постъпва в БНА през 1950 г., получава академично образование във Военна академия „Георги С. Раковски“ и Академията на Генералния щаб на СССР „Климент Ворошилов“. През годините служи в различни поделения на армията, като заема важни командни длъжности в БНА. Ще отбележим две от тях – командващ на Трета армия и началник на ВА „Г.С. Раковски“. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и войниците го помнят като принципен и строг командир, но винаги търсещ човешкото отношение към своите колеги и подчинени.
Поклонението и последна почит пред ген. лейт. Стефанов ще се състоят на 6 август 2018 г. от 11.00 часа в гр. Пловдив, траурен парк „Централен“ – бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 73 (Централните пловдивски гробища).
Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и лично председателят на Съюза ген. о.з. Златан Стойков изказват своите най-искрени съболезнования към семейството, роднините и близките на ген. Стефанов.
Полковник о.з. Димитър Одрински е роден през 1935 г. в гр. Шумен. Завършва военно училище в София, служи в различни гарнизони – Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. В Сливен е командир на 13-та танкова бригада в състава на Трета Армия на БНА. След това е заместник- началник на катедра „Управление на войските” във ВА „Г.С. Раковски” и след излизането си в запас е хоноруван преподавател по „История на военното изкуство” в ВВНТУ „Т. Каблешков". През 1986 г. за разработен военнонаучен труд е удостоен от ГЩ на БНА с награда на името на Г.С. Раковски. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и войниците го знаят като принципен и строг командир, винаги търсещ човешкото отношение към своите колеги и подчинени.
През 2012 г. полк. Одрински пише следното в писмо до кмета на Сливен ген. Кольо Милев и председателя на Общинския съвет на СОСЗР полк. Николай Тодоров: „Родът ни има прослужени във Въоръжените сили непрекъснато деветдесет и четири години, от тях в редовете на 3-та армия осемдесет и една. „Щафетата” се предава от баща на син. Участие в четири войни - Първата
и втора Балкански, Първата и Втората Световни войни. Колекция включва осем броя ордени - седем военни, от които два за храброст, един „Св.Александър” и един граждански „Народен орден на труда” - златен. Повече от двадесет медала - военни и граждански, както и други почетни знаци. Лично аз съм прослужил тридесет години като офицер в българската армия, от тях двадесет и шест от командир на танков взвод до командир на танкова бригада в Трета армия. Служил съм в 18-та стрелкова Балканска и 7-а мотострелкова дивизия, в 24-та и 13-та танкови бригади, като и в щаба на армията.“
Полк. Одрински почина на 4 август 2018 г. Поклонението ще се състои на 5 август 2018 г. от 11.00 часа в София, Ритуалната зала на Централните софийски гробища.
Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и лично председателят на Съюза ген. о.з. Златан Стойков изказват своите най-искрени съболезнования към семейството, роднините и близките на полк. Одрински.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  volxov5 06 авг 2018, 20:54
   
  7
   
  0

  Мир на душите им.
  Явно са имали респект и поклон.

 2. #2
  Che 10 авг 2018, 16:36
   
  2
   
  0

  Поклон пред двама достойни български офицери!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка