Непобедимият стратег от Дойран

Pan.bg 17 сеп 2018 | 12:02 views (916) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР МИХАИЛ ГРИГОРОВ

Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. Той расте в семейството на известния и уважаван сопотски търговец Минчо Вазов. Патриархалната атмосфера на детството му, както знаем, е прекрасно описана от брат му Иван Вазов. На това време и на тази атмосфера са посветени и много научни изследвания. През 1876 г. Сопот не въстава по много причини, но въпреки това не избягва зверствата и изстъпленията на турците след потушаването на Априлското въстание. И малкият Владимир става свидетел на това. Турците убиват и баща му.
Съба Вазова с малкия Владимир с огромни усилия успява да се добере до Пловдив. В Араповския манастир „Св. Неделя“ край Асеновград те дочакват Освобождението. Генерал Гурко превзема Пловдив, а турците бягат към Родопите. След години, спомняйки си това време, зрелият Владимир Вазов пише: „Турците са вече далеко, но страшна омраза към тях завинаги изпълни душата ми“. Може би в тези ранни детски години у него се събужда и дълбокото патриотично чувство, което по-късно го изпраща на военното поприще, за да запише името си като един от най-големите български пълководци.


image
Генерал Вазов награждава отличили се бойци от дивизията на Дойран

През 1886 г. Владимир Вазов кандидатства във Военното училище в София. От 1888 г. подпоручик Вазов е разпределен в 5-и артилерийски полк в Шумен. Там според историка Людмил Петров той има късмета негов батареен командир да бъде Пантелей Ценов, който по-късно става генерал и прочут командир във войните. Подпоручик Вазов не само стриктно изпълнява задълженията си в службата, но проявява и особен интерес към артилерийското дело, учи много и се самообразова. Независимо че брат му генерал Георги Вазов е известен бунтар и детронатор, както и емигрант в Русия, знанията на Владимир Вазов се оценяват и през 1893 г. той е включен в Комисия за приемане на материална част за войската. През 1896 г. е произведен в чин капитан и преместен в 4-ти артилерийски полк в София.
През 1902–1903 г. завършва Стрелковата артилерийска школа в Царское село в Русия. В резултат на тази квалификация през 1904 г. е включен в Комисията за избор на нов тип скорострелно оръдие, което да бъде въведено на въоръжение в нашата армия. Това е много
належащо, защото в началото на същата година са сформирани три нови артилерийски полка, които имат нужда от въоръжение. След като преценява френските и германските оръдия, комисията се спира на френската фирма „Шнайдер“. Веднага започва превъоръжаването на българската артилерия с нови 7,5-сантиметрови скорострелни полски оръдия, със 7,5-сантиметрови планински оръдия „Круп“ и 7,5-сантиметрови оръдия „Шнайдер“. Скоростта им е от 18 до 40 пъти по-голяма от тази на нескорострелните. Заедно с тях са доставени и 30 броя 15-сантиметрови гаубици за крепостната артилерия.

Владимир Вазов преминава и през Балканската и Междусъюзническата война и през август 1915 г. вече е подполковник и командир на 5-а Дунавска дивизия в състава на 3-та армия.

От 1 март 1917 г., вече полковник, Вазов е назначен за командир на 9-а Плевенска пехотна дивизия. Тя е в състава на 1-ва армия с командващ генерал Димитър Гешов. Още от 1916 г. 9-а дивизия заема участъка от р. Вардар на изток до Дойранското езеро. За отбраната на участъка е направено много още от предишния командир на дивизията генерал Стефан Нерезов. По време на Дойранската епопея през септември той е командир на 1-ва армия.

image
Инспекция на Дойранската позиция

След назначаването на полковник Вазов за командир на дивизията укрепването на Дойранската позиция се засилва твърде много. Под негово ръководство започва създаването на дълбоко ешелонирана отбрана. Както свидетелстват по-късно подчинените му офицери, „позицията при Дойран се състои от цял лабиринт от окопи в няколко паралелни линии, пресечени в някои участъци с напречни окопи и всички съединени с отделни ходове за съобщение. Като неразделна част от позицията са построени солидни бетонирани наблюдателни пунктове, жилищни помещения, куполи за картечници, оръдия, прожектори, гнезда за гранатохвъргачки, минохвъргачки, огнепръскачки и др. И денем, и нощем, и в делник, и в празник, и в студ и горещина, и в затишие, и под вражеския огън – с неподражаема упоритост се браздеше, дълбаеше, градеше“.

В резултат на това само на 18 и 19 септември 1918 г. противниците на 9-а дивизия дават 10 000 жертви. В момента, в който фронтът при Добро поле е пробит и рухва, се ражда Дойранската епопея. Благодарение на непрестанните усилия на командира й „Девета дивизия се превръща в един точно конструиран часовников механизъм, който започва да функционира при първия подаден сигнал“.

Кмет на София и първи председател на Съюза на запасните офицери

image

На 24 февруари 1920 г. със звание генерал-лейтенант Владимир Вазов преминава в запаса. Той става първия председател на току-що създадения Съюз на запасните офицери и заема тази почетна длъжност в продължение на десет години. Генералът не одобрява политиката на БЗНС, но и не взема участие в Деветоюнския преврат. Чак при либерализирането на режима при Андрей Ляпчев приема длъжността кмет на София и е на тази длъжност до 1931 г.

Както като командир на фронта, така и като кмет на столицата генерал Вазов действа методично и активно. По време на неговия мандат в столицата са направени много нови и полезни неща. Модернизирана е пожарната команда, изградени са водопроводи за София от Рила и Витоша, разширена е електрификацията, усъвършенстван е градският транспорт, благоустроени са Софийските гробища.

В семейния си живот Владимир Вазов е щастлив човек. От брака си с Мара Горанова има трима синове: Георги – химик, Иван – адвокат, и Владимир – офицер.

Като кмет на София посещава Прага през 1928 г. и се среща с видни дейци на Чехия. По това време пълномощен министър на България там е брат му – Борис Вазов. Най-интересният епизод от следвоенния му живот е посещението във Великобритания през 1936 г. Като истински джентълмени англичаните канят на парада и най-изтъкнатия си противник от Първата световна война. Когато генерал Вазов се появява на парада, посветен на годишнината от войната, в негова чест свалят бойните знамена. Председателят на „Британския легион“, по чиято покана той отива в Лондон, подчертава в речта си: „Той е от малкото чужди генерали, чието име фигурира в официалната ни история“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка