52 години от гибелта на майор Димитър Бочев, командир на 1иае/15 ИАП

Pan.bg 15 апр 2021 | 07:52 views (441) commentaries(0)
img На 15.04.1969 г. при полет с МиГ-21ПФМ (р.н. 41“) в СМУ загива командирът на първа ескадрила от 15 ИАП в Равнец майор Димитър Стоянов Бочев. Изтребителят се разбива между ДПРС и БПРС на летище Равнец при кацане нощем .
==============================================================================
Спомени:
15.04.1969г. Летище Равнец. Самолет МиГ-21ПФМ. Учение на ПВО. Полети ДСМУ. При завръщането си от прехват летецът се явява над летището с малко гориво. Пробива в облаците надолу. Летището е залято с ниска долна граница и първият заход е неуспешен. Преминава на полет по каробка за повторен заход. Горивото е прекалено много малко, летецът-командир на ескадрила е преуморен от продължителния полет в облаците, трудността на прехвата в облаци, непрекъснати дежурства и куп от командирски задачи. Ръководителят на полетите, м-р Душев-негов съвипускник, се осланя на високата подготовка на своя съвипускник и въпреки лошото време не подава команда веднага да се отиде на запасно летище Безмер без да прави опит за кацане на летище Равнец. При повторния заход летецът снижава след БПРС, не успява да пробие облаците- последната му реплика е:”Къде ще кацам бе да му еба, мамата” и се забива в земята. Загива командирът на втора ескадрила м-р Димитър Стоянов Бочев-ВВУ-1954г.

ПС. Времето е било прекалено сериозно и дори не ставащо за излитане. Поставена е задача /много от горе/да се прехване и "унищожи" контролната руска цел. За полети времето не става. Командира на ескадрилата м-р Димитър Стоянов Бочев подбира 4 бр. летци, които никога не са се оплаквали от лъжливо чувство след непрекъснат полет в облаци-най твърдите глави. К-н Стойко Кузманов, ст.л-т Димитър Райчинов, ст.л-т Наско Георгиев. Излитат и работят по целта-успешно. Първи се насочва за кацане м-р Димитър Бочев-видимост няма, облаците прекалено ниски- пробива до БПРС-РП Душев-в последния момент го вижда-няма време за реакция. Бочев казва: Къде да кацна да ви@ и се блъска в земята". Стойко Кузманов е след него-вижда пламъците и минава на втори кръг взема курс за Безмер. Дава команда на Райчинов и Наско Георгиев да вземат курс за Безмер и кацането ще изпълнят там. К-н Стойко Кузманов успешно каца на Безмер без ръководство от земята - полосата е в лед едва успява да удържи самолета. Застава на напречната и поема ръководството за радиокацане на по-младите си другари. Димитър Райчинов
и Наско Георгиев успешно кацат на Безмер. Никой от командването и осигуряващите на Безмер не разбира че са кацнали летци от Равнец. Имало е излъчване - полосата негодна за полети-заледена. Безмер не носи бойно дежурство и не е са готови за приемане на екипажи. В продължение на часове никой не ги осигурява.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка