Антикюрдските протести в Източна Сирия може да застрашат американските планове

Pan.bg 10 май 2019 | 09:30 views (1010) commentaries(1)
img
dnevnik.bgАнтикюрдските протести в Източна Сирия може да застрашат американските планове

© Bassam Khabieh, REUTERS


Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) си приписаха заслуга за разгромяването на групировката "Ислямска държава" (ИД) в нейната последна крепост в Източна Сирия, празнувайки победата пред множество журналисти на церемония през март след кръвопролитна четиригодишна война.

Предвожданите от кюрдите сили обаче сега се сблъскват с протести на хора от местни арабски племена, които настояват за по-добри услуги, работни места и по-голяма роля във вземането на решения в богатия на петрол и плодороден регион с предимно арабско население.

Демонстрациите в повече от 12 села в източната провинция Дейр аз Зур засега са ограничени, но представляват растящо предизвикателство за САЩ и техните местни партньори в момент, когато президентът Доналд Тръмп планира да намали американското военно присъствие в Сирия.Служител на СДС, пожелал анонимност, тъй като не беше упълномощен да говори пред медиите, каза, че протестиращите са малък процент от жителите на Дейр аз Зур. Демонстрацията обаче е от полза за сирийското правителство, неговите ирански поддръжници и Турция и подкопава "нашата победа над Даеш", каза той, използвайки арабския акроним за ИД.

Засега няколко кръга преговори между СДС и местни служители не постигат напредък. Това поражда тревога, че протестите могат да се превърнат в същинско въстание срещу преобладаващо кюрдските сили. Те избухнаха в момент, когато силите, създадени през 2015 г. за борба с ИД и въоръжени от САЩ, са изправени пред множество предизвикателства.

Спящи клетки на ИД засилват своите нападения в контролирани от СДС райони през последните седмици. Войските на сирийския президент Башар Асад, разположени по западния бряг на река Ефрат, която прорязва Дейр аз Зур, обещават да затвърдят властта си над контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия. А Турция, която смята силите за терористична организация, също насочва поглед към региона.

СДС контролират почти една трета от Сирия,

но за разлика от провинциите Ракка и Хасака на север, в които има голямо кюрдско население, Дейр аз Зур на изток е почти изцяло арабска, което води до етническо напрежение между местното население и кюрдските сили.

Две години след като влязоха в провинцията при своето настъпление срещу ИД, СДС, изглежда, не успяват да спечелят сърцата и умовете на жителите в региона, който страда от липса на услуги, нарастваща престъпност, недостиг
на гориво и гняв заради това, че кюрдското влияние според тях се засилва.

СДС са смесено формирование, съставено от кюрди, араби и християнски бойци, но гръбнакът им са кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Някои служители на СДС казват, че това, което се случва в Източна Сирия, не са протести, а подкрепяни от правителството на Асад бунтове с цел да се навреди на СДС и техните американски поддръжници. Те предупреждават, че ако протестите продължат, това ще се отрази върху издирването на спящи клетки на ИД в региона.

От почти две седмици жители на над 12 градове и села в Дейр аз Зур се събират и затварят главни пътища с горящи гуми, за да попречат на цистерните на СДС да превозват суров петрол към контролираните от кюрдите райони в северната част на страната.


Районите, освободени от ИД, страдат от недостиг на гориво, а спящи клетки водят партизанска кампания, за да отмъстят за своето поражение преди два месеца, когато СДС превзеха село Багуз, белязало края на самозвания халифат на екстремистите.

Някои от протестиращите смятат, че кюрдските бойци продават петрол на привържениците на Асад в момент, когато контролираните от правителството части изпитват остър недостиг на гориво, утежняван от санкциите на САЩ срещу Сирия и главния й поддръжник Иран.

Откакто СДС започнаха да завземат части от Дейр аз Зур през 2017 г., жители изразяват гняв, че според тях арабски жители са принудително набирани в СДС, а също от задържането на мнозина по подозрение във връзки с ИД.

"На хората им е омръзнало от СДС", каза установеният в Европа активист Омар Абу Лайла от Дейр аз Зур, който ръководи група, наблюдаваща събитията в провинцията. "Те ограбват богатството на хората в региона."

Ситуацията с протестите се влоши на 24 април, когато според активисти от Дейр аз Зур водената от САЩ коалиция и бойци на СДС са щурмували къща в село Даман и са убили шестима човека, включително две жени и дете. Те казаха, че акцията е била насочена срещу мъж на име Фархан ас Сархан, който според СДС е свързан с ИД - обвинение, което активистите отричат.

На следващия ден протестите бързо се разпространиха към близките села и градове, включително Тайане, Хасин, Мхеймда, Хусан, Шанан и Шхейл. "Не на кюрдската окупация", пишеше на един плакат, носен от протестиращите, според снимки, публикувани в социалните медии.

"Темпото на възстановяването, икономическото развитие и предоставянето на съществени услуги не е достатъчно, за да задоволи основните нужди на населението", каза за протестите бившият сирийски дипломат Басам Барабанди, установен сега във Вашингтон. "Поради това хората изпитват силно чувство на безнадеждност за сегашното си положение и бъдещето.

Те не смятат режима за приемлива алтернатива и очакват действия от САЩ."

През последните седмици имаше няколко срещи между служители на СДС и високопоставени арабски представители от Дейр аз Зур в опит за успокояване на напрежението, но без успех, заявиха Барабанди и Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) - организация, действаща във Великобритания и наблюдаваща войната.

Арабин от Дейр аз Зур, участвал в преговорите, каза, че "кюрдите отказват да правят каквито и да е отстъпки". Той пожела анонимност поради загриженост за своята безопасност.

По думите му СДС изнасят по-голямата част от петрола, който добиват в Дейр аз Зур - около 60 000 барела на ден, и не оставят почти нищо след себе си.

Арабски служители настояха освен всичко друго за освобождаването на задържаните от СДС хора, спиране на изнасянето на петрола от провинцията, даване на по-голяма роля на бойците от Дейр аз Зур в СДС, край на задължителната военна служба в СДС и подобряване на услугите с електроснабдяването и горивата.

Рами Абдел Рахман, който ръководи СЦНПЧ, каза, че хаосът в Източна Сирия не е добра поличба за СДС.
"Режимът може да е най-големият победител от случващото се", каза той. /БТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ИСТИНАТА 19 май 2019, 18:33
   
  0
   
  0

  НА АМЕРИКАНСКИТЕ КУРВИ(КЮРДИТЕ) В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЩЕ ИМ РАЗПОРЯТ ДУПЕНЦЕТО !!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker