Турция ще насърчава връщането на сирийците в страната им

Pan.bg 14 юли 2019 | 09:44 views (672) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Нахиде Дениз за БТА
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че ще насърчават сирийските граждани, които пребивават в Турция да се завърнат в страната си. А онези,които са извършили престъпления или са замесени в такива, ще бъдат екстрадирани. Държавният глава е посочил това на заседание на Изпълнителния комитет на управляващата партия, което се проведе тези дни под негово ръководство.

Част от дневния ред е бил посветен на темата за сирийските граждани, които пребивават в страната в качеството си на гости от началото на гражданската война в Сирия досега. На заседанието е било отчетено, че от страна на турските граждани има много недоволства срещу пребиваването на сирийците в страната, както и искания за тяхното връщане. Подчертано било,че е необходимо изработването на нова стратегия по тези проблеми.

Ердоган,обобщавайки направените изказвания и предложения, е заявил: "Ние трябваше да отворим вратите си за сирийците. Не можеше да си затворим очите. Ние се погрижихме за тях. Защото същото можеше да ни се случи и на нас. Тогава кой щеше да ни помогне, кой щеше да се погрижи за нас? Но ние ще предприемем нови стъпки по този проблем. Ще ги насърчаваме да се завърнат в тяхната страна. Ще екстрадираме без никакви изключения онези, които са замесени в престъпления. Освен това възнамеряваме да получаваме една част приходите срещу здравните услуги, които ползват". Подобна теза наскоро бе застъпил помощник-министърът на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ, посочи близък до правителството източник.

На пресконференция Чатаклъ бе заявил, че на сирийски граждани, които са уличени в извършване на престъпления ще им се отнема правото за престой /временно право на престой, което включва и законова сигурност/ в Турция и те ще бъдат екстрадирани в своята страна. Турското вътрешно министерство съвместно с Генералната Дирекция по миграция са разработили Стратегически документ и Национален план за действие за борба срещу незаконната миграция,който ще бъде прилаган през следващите 6 месеца. Планът предвижда засилване на контрола на границите и в областите, където пребивават компактни групи сирийци и други чужденци. Също така ще се активизира дейността по разкриването и екстрадирането на нелегално пребиваващи чужденци. Важно място в плана се отделя на засилване на дейностите по адаптацията на пребиваващите законно в страната чужденци, съобразно законите, обичаите, традициите и обществения ред. В Турция
започна кампания за премахване на табелите с надписи на арабски език, които заливат страната.

В Истанбул, в компактно населения с български турци район Авджълар по инициатива на общината с председател Туран Ханчерли във всичките 10 махали на общината екипи на общинската полиция инспектират работните места. Законът задължава 75 на сто от надписите на работните места да бъдат на турски език, а тези на арабски език не бива да надминават 25 процента. На собствениците се дава 10-дневен срок, в който да се съобразят с изискванията на закона, в противен случай ще им бъдат налагани глоби, както и ползване на табели с надписи на турски език. По официални данни числото на сирийските граждани,които пребивават в Турция със статут на гости е около 3.5 млн., малко над 500 000 са в мегаполиса Истанбул. Междувременно Турция даде гражданство на около 55 000 сирийци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker