Кюрдите: Само Русия може да спре турските атаки

Pan.bg 17 окт 2019 | 07:29 views (759) commentaries(0)
img
КРОСС/ "САЩ не успяха да спрат турската операция в Сирия. Само Русия може да спре атаките, тя е гарант за споразумението ни с Башар Асад", това се посочва в изявление на началника на международния отдел на сирийската кюрдска Партия "Демократически съюз" Салих Муслим.

В интервю пред новинарската агенция Frat News той разкри подробности около споразумението между сирийското правителство и "Автономната администрация на Северна и Източна Сирия", пише Фокус.

Припомняме, че преди два дни кюрдските сили в Северна Сирия обявиха, че са постигнали споразумение с официалната власт в Дамаск да им помогне при отблъскването на турските бойци. Досега кюрдите и правителствените сили на Асад не бяха действали заедно.

Муслим отбеляза, че споразумението носи чисто военен характер и може да стане първата стъпка към преговори: „След тази стъпка ще последват диалог и преговори. Контурите на споразумението се заключват в следното: границите трябва да се защитават със съвместни усилия, за да се запази суверенитета на Сирия. Придържайки се към тази цел, сирийската армия ще бъде разположена от Дерик до Ефрат и ще издигне знамето на Сирия. Сирийските войници ще бъдат разположени не вътре в градовете, а в районите извън техните предели. Няма да се намесват в работата на Демократическата автономна администрация. Съветите ще продължат работата си в обичайния режим“.

Като отбеляза, че целта на споразумението е да бъдат защитени мирните жители, Муслим продължи: „Оглавяваната от Ердоган турска държава е подготвило план за осъществяване на геноцид.

Сирийските демократични сили (СДС) по-рано се опитваха да предотвратят осъществяването на тези планове с помощта на САЩ и споразумения за сигурност на границите.

Въпреки това, американската войска напусна позициите си без предупреждение и турската държава започна настъпление и актове на геноцид срещу Североизточна Сирия с поддръжката на десетки хиляди наемници. Основната им цел е да вземат градовете Сарекание и Гре Спи. САЩ търсеха оправдание на своите действия, ето едно от тях: „Ние не искаме да влизаме в конфликт с Турция“.

Муслим отбеляза, че нееднократно е говорил с руски и сирийски представители и се е опитвал да постигне споразумение преди да се случи всичко. Той заяви, че тази договорка, първа по рода си, предвижда също освобождението на Африн.

„Русия и режимът (на Башар Асад, бел. ред.) не успяха да се договорят преди изтеглянето на американските войски, но
сега успяха да го направят. И това е само началото – преговорите ще продължат. Един от основните пунктове на това споразумение е освобождението на Африн: веднага щом в този район бъде обезпечена сигурността ще започне сътрудничество за освобождението на Африн“.

Муслим заяви, че преговорите с Дамаск ще бъдат възобновени след няколко дни.

Той бе категоричен, че в момента само Русия може да спре тези атаки: „САЩ не спряха или не можаха да ги спрат. Те демонстрираха позицията си по този начин: „Ние може да развалим отношенията си с Турция в бъдеще, ако им се противопоставим сега“. Американските войски са се изтеглили дълбоко в тил. Не знам какво ще се случи с тях – това не е наш проблем. Това ще засяга сирийската държава в най-добрия случай“.

Посочвайки промяна в баланса на силите през последните няколко дни, Муслим заяви, че именно тази промяна е подтикнала сирийския режим и Русия да сключат това споразумение. Той отбеляза, че Русия има възможност да спре турската инвазия и може да действа като гарант в това споразумение.

"Изпълнението на това споразумение е от голямо значение. Ще видим на практика дали това ще спре турските атаки или не. Както вече споменах, по-рано искахме да сключим споразумение с Русия и режима, но те не го приеха. Въпреки това, днешната атака и мощната съпротива принудиха всички страни да преосмислят своите действия. Сега Русия видя, че сирийската държава също ще загуби, ако Турция нахлуе в региона, тъй като турските войски няма да напуснат района, в който нахлуха. Но това не е пълно споразумение - това са ранни преговори“, обясни той.

Муслим отбеляза, че борбата срещу турската инвазия ще продължи: „Турция атакува с всички сили. Но в момента не сирийските войски, а ние се борим срещу турските атаки, докато сирийските войски ще представляват Сирия и нейния суверенитет с присъствието си по границата.

Има още едно обещание: Русия и режимът заявиха, че ще затворят сирийското въздушно пространство за турски самолети и ще спрат въздушните удари. Това ще подкрепи „Битката за чест“, започната от хората от Североизточна Сирия и СДС“.

В отговор на коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че кюрдите могат да освободят някои от затворените членове на „Ислямска държава“, за да вкарат САЩ във войната, Салих Муслим заяви: „Не сме пускали никого. Тези, които успяха да избягат, избягаха заради турскя обстрел на лагера и затворите.

Например, въздушни удари бяха извършени в близост до затвора и лагера Айн Иса. В същото време американските войски бяха в Айн Иса. Защо мълчаха, докато турците стреляха по лагера и затвора, защо турските войски не спряха? Няма нужда да криминализирате кюрдите“.
реклама
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка