Учените по цял свят регистрират загадъчно и свръхмощно явление

Pan.bg 14 окт 2019 | 00:31 views (1497) commentaries(0)
img
blitz.bg


За учените стана неочаквано откритие мястото и времето на появата на свръхмощни мълнии, които, както се смята, възникват само през топлото време на годината. Този вид мълнии обаче, наричани от учените супер мълнии, са изключение. В момента на удара на супер мълниите се освобождават над 1000 пъти повече енергия, отколкото при обикновена мълния. Техните ярки светкавици очевидци сравняват с някакво зрелищно представление на бенгалски огньове. Малцина обаче са късметлиите, които са станали свидетели на явлението, а още по-малко са онези, които са могли да го изследват.


Например, през периода 2010-2018 г. учените са успели да анализират приблизително 2 милиарда удари на мълнии, от които само 8 000 са се оказали супер мълнии, освобождаващи над 1 милион джаула. Забележителен е фактът, че в основната си част ударите на обикновените мълнии се наблюдават през летния период, а супер мълниите се наблюдават в открития океан през зимния период. Даденото откритие има особено значение, защото то е позволило да се коригира придвижването на въздушните и морските съдове. Супер мълниите са регистрирани над северната и източната част на Атлантическия океан, Андите и Средиземноморието, в Япония и покрай екватора в Индийския и Атлантическия океан.

По-рано се смяташе, че тези свръх мощни мълнии се образуват на места, където се наблюдава висока конвективна нестабилност - в субтропическа и тропическа Африка и Америка, както и в Югоизточна Азия. Учените и в момента не знаят причината за възникването на тези опасни явления. Налице е хипотеза, че свръх мощните мълнии възникват над океаните по време на сезонните колебания на температурата. При това учените не изключват, че тези колебания са следствие от глобалните климатични промени.

Превод и редакция: БЛИЦ

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/lyubopitno/nauka-i-tekhnologii/uchenite-po-tsyal-svyat-registrirat-zagadchno-i-svrkhmoshchno-yavlenie_news702830.htmlРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Учените по цял свят регистрират загадъчно и свръхмощно явление

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка