Учени предлагат да се взриви ядрена бомба в Йелоустоун

Pan.bg 17 фев 2020 | 08:16 views (703) commentaries(1)
img
Blitz.bg

Учени предлагат да бъде взривена ядрена бомба в калдера на супервулкана Йелоустон, за да може в бъдеще да бъдат избегнати катастрофални последици в резултат на изригването му. Абсолютно всички знаят, че супервулканът, чиято калдера се намира в Националния парк, изригва на всеки 600-800 хиляди години. Предвид факта, че последното изригване е регистрирано преди 630 хил. години, много експерти смятат, че по всяко време може да се случи нова катастрофа. Като се има предвид размерът на супервулкана, последствията от изригването му ще бъдат невероятно разрушителни. Единственият начин да се избегне това, според вулканолозите, е да се сведе до минимум интензивността. Специалистите предлагат да се използва дистанционна инсталация за пробиване. Тя може да причини малко изригване, което ще намали налягането, което в Йелоустоун непрекъснато се увеличава. Ако това не се случи, ще трябва да се използва малка ядрена бомба, спусната в магмената камера. В същото време някои учени са уверени, че този метод няма да доведе до желаните резултати. Не е изключено подобно нещо вече да е правено и да не е довело до понижение на налягането във вулкана.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/ucheni-predlagat-da-se-vzrivi-yadrena-bomba-v-yeloustoun_news727177.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 17 фев 2020, 09:29
   
  10
   
  1

  Може да опитат, ама няма никаква гаранция, че ще успеят да го направят контролирано.

  Ще се получи нещо, както ако пробиеш язовирна стена на добре напълнен язовир. Ще започне да излиза на това място по малко, но налягането ще се повиши там в пробитата зона докато не бутне цялата стена и ето ти предизвиканата катастрофа.

  Причината за тези предложения е друга. Някои в света са вече на мнение, че имаме силно затопляне на климата и им трябва нещо като "ядрена зима", изкуствено предизвикано застудяване на планетата. А вулканичната пепел от мегавулкан ще спре слънчевите лъчи да не нагряват така силно и на голяма повръхност земята. Ще има и масово измиране на милиони или милиарди хора по света, ама "кукловодите" ги интересува само, дали те ще останат!

  Другият вариант може да е наистина ядрена война? И след нея прословутата "ядрена зима"? Може би за това сащиянците толкова усилено вече натискат Русия на такава? Тези, които пробутват тинейджърката Грета, да засили осъзнаването на "топлата катастрофа", "въглероден двуокис" и подобни, сигурно вече са съгласни и на "ядрена зима"?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker