„В САЩ научиха скакалци да търсят експлозиви“

Pan.bg 20 фев 2020 | 15:15 views (243) commentaries(0)
img
"Процесът за откриване на експлозиви може да бъде значително опростен. В Университета "Вашингтон" в Сейнт Луис (Washington University in St. Louis) са разработили метод за превръщане на скакалците в живи сензори за откриване на взривни вещества", съобщава newscientist.com.
Изследване, наречено "Откриване на експлозиви с биороботи на базата на насекоми" (Explosive sensing with insect-based biorobots), се провежда по поръчка от Департамента за научни изследвания на US Navy. В хода на работата екип от учени, водени от Барани Раман, успяха да свържат сензор, който чете сигнали от чувствителните антени на насекомите и идентифицира изпарения от различни експлозивни материали (включително тринитротолуол) в околната среда.
След като имплантирали електроди в мозъка на скакалците, изследователите открили, че различни групи неврони се активират при излагане и въздействие на експлозиви. Те анализираха електрически сигнали и успяха да разграничат изпаренията от експлозиви и от невзривоопасни вещества.

newscientist.com
Снимка: © newscientist.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker