Най-северната пясъчна пустиня на планетата - сибирското село Шойна /ВИДЕО/СНИМКИ/

Pan.bg 23 фев 2020 | 13:16 views (937) commentaries(0)
img
pochivka.blitz.bg


Местните ежедневно разкопават къщите си, за да не потънат под пясъка

Пясъкът под въздействието на вятъра е в състояние напълно да покрие къща, построена на един етаж само за една нощ. Така в северната част на Русия е погребано цяло село, наречено Шойна. Това е малко рибарско селище, разположено на брега на Бяло море.

Историята на село Шойна

Селото започва да съществува през 30-те години на 20 век. Няколко рибари и техните семейства се заселили тук. В края на краищата този район винаги е бил богат на риба и друг морски живот. Те дори построили рибна фабрика, а по-късно започнали да изграждат всичко необходимо за живот: клиники, магазини, пощенски станции и др.

През 50-те години в това село са живеели до 1,5 хиляди души. Имало кооперативно стопанство, флотът на което се състоеше от над 70 кораба.
С течение на времето тук рибата силно намаляла, в резултат на това риболовната индустрия секнала напълно. Дънната растителност била унищожена поради използването на тралове. В резултат на брега започна да се измива огромно количество пясък, който след това се носел от вятъра, засипвайки селото.

Какво се случва в пясъчното село сега?

Днес крайбрежието се измива от приливните вълни и повече от половината от селото е заровено под пясъците. Местните власти редовно пускат булдозери, за да разкопават къщите.

Животът в селото е изключително неблагополучен. Тук живеят само 300 души. Те практически не работят никъде, но получават обезщетения за безработица и пенсии, от които живеят. Заводите са затворени, риболовната индустрия се е сринала, така че населението няма къде да работи.

Възможно е да се хване малко риба, но това е достатъчно за ядене или малка продажба. Селяните купуват продукти в магазина, който е единственият тук. Но те са доста скъпи в сравнение с продуктите в други села.

Известно време след опесъчаването местните жители се опитвали да отглеждат зеленчуци, прилагали тор върху почвата, метяли пясъка от повърхността на земята в зеленчуковите градини. С течение на времето обаче това станало съвсем безсмислено.

В селото няма дори канализация, има кладенци за вода. Къщите се отопляват с обикновена печка.

Ето такова интересно село, наречено Шойна, има в северната част на Русия. Заслужава да се отбележи, че не можете да стигнете до това село от други населени места по суша, няма обикновени
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
пътища или железници. Възможно е само използването на въздушен или морски транспорт.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Най-северната пясъчна пустиня на планетата - сибирското село Шойна /ВИДЕО/СНИМКИ/

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker