Разкриха какво е предназначението на Великата китайска стена

Pan.bg 12 юни 2020 | 21:03 views (1667) commentaries(0)
img
pan.bg

Северната част на Великата китайска стена е построена, за да контролира движенията на жителите, а не за защита от нападения от съседи. До това заключение стигнаха израелските археолози след две години проучвания.

„Преди повечето хора мислеха, че целта на стената е да спре армията на Чингис Хан“, казва ръководителят на проучването Гедеон Шела-Лави от Еврейския университет в Йерусалим. За първи път учените напълно маркираха северната линия на Великата китайска стена с дължина 740 километра и откриха, че по-ранното популярно мнение е далече от истината.

Северната линия минава главно през Монголия, пресича долините - не се различава по височина и се намира близо до маршрути, които не са били използвани за военни цели. „Ние вярваме, че става въпрос повече за контролиране или блокиране на движението на хора и добитък, евентуално за събиране на такси“, каза Шела-Лави. Според археолога хората биха могли да търсят по-топли райони по време на силен студ през Средновековието.

За работата върху проучването, Шелах Лави и неговият екип от израелски, монголски и американски археолози използваха дронове, сателитни изображения с висока разделителна способност и традиционни археологически инструменти, за да картографират стените и да намерят артефакти, които помогнаха да се определи хронологията на нейното изграждане.

Строежът на Великата китайска стена започва през III в. Пр. Н. Е. и продължава няколко века. Гигантското съоръжение с дължина над 21 хиляди километра се състои от няколко участъка. Шела Лави подчертава, че съвременните учени са изпуснали от поглед северната част на стената, въпреки че, както се оказва, тя разкрива нови подробности за живота в Азия от преди хиляди години.

Източник: hi-tech.mail.ru Снимка: static.360tv.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка