Учените изясниха, защо камъните се движат по повърхността на Луната /СНИМКИ/

Pan.bg 13 юни 2020 | 18:28 views (993) commentaries(0)
img
pan.bg

Астрономите многократно са забелязвали върху лунната повърхност движението на големи камъни. Това явление предизвика много въпроси, но нямаше надеждно обяснение. Една хипотеза беше заменена с друга, докато накрая учените не разбраха каква е причината за мистериозните движения на камъните.

image
Движещи се камъни на нашия спътник

Снимки на движещи се камъни по Луната много напомнят на движенията на камъни в американската пустиня "Долината на смъртта". Както в случая с пустинята, учените дълго време не можеха да разберат каква е причината за такова необичайно поведение на големи парчета скали. В продължение на десетилетия астрономите съставят подробни карти на онези места, където са регистрирани движенията на камъни по лунната повърхност, и предлагат различни хипотези за случващото се.

Теорията за лунните земетресения се счита за най-правдоподобна, което обяснява движението на камъни чрез дълбоките процеси вътре в спътника. Но астрофизиците от Швейцария и Германия предположиха, че външните сили също влияят върху движението на камъните, повече от вътрешните.

image
Подвижни камъни на Луната

По време на това мащабно проучване астрономите изследвали повече от 2 милиона изображения на Луната, които са направени през цялото време на изследването на нашия спътник. Въз основа на тези данни е съставена карта на повърхността на Луната с местата на движещи се камъни.

image
Движението на камъни по Луната

Подробна карта, която беше съставена с помощта на изкуствен интелект, направи възможно преоценката на мащаба на скалите и се доближи до разгадаването на това явление. Понякога това бяха кратери и стръмни склонове, в други случаи се наблюдаваха движения по сравнително равен терен. Общо, такива странни случаи, учените преброиха над 130 хиляди! Освен това сред подвижните камъни доминират обекти с диаметър 7-10 метра.

image
Пукнатини по повърхността на Луната

Учените смятат, че причината се крие във външни влияния, по-специално в сблъсъци с астероиди. Около 80% от всички движения на камъни са свързани с атаки на различни астероиди, които провокират движения. Освен това нестабилността може да се наблюдава не само в момента на сблъсъка, но и дълго време след него.

image
Пукнатини на луната

Оказва се, че удар от астероид не само причинява сътресение, но и понякога провокира образуването на пукнатини по повърхността на нашия сателит. Тези пукнатини, възникващи
в резултат на удара, продължават да се разширяват, причинявайки разклащане на повърхността на Луната и скални водопади. Разбира се, част от камъните се движат под въздействието на лунните земетресения, но има около 20% от общия брой, които са подвижни камъни.

Източник: travelask.ru Снимка: s4.travelask.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка