Кой и защо е построил мистериозните съоръжения в пустинята /СНИМКИ/

Pan.bg 18 юни 2020 | 20:18 views (1443) commentaries(0)
img
pan.bg

image

Разположен на 500 км югоизточно от Петра (Йордания), впечатляващият древен комплекс Мадаин Салих в Саудитска Арабия продължава да удивлява съвременния свят с великолепните си гробници и паметници, отразяващи уменията на майсторите на своето време.

Мадаин Салих, наричан още Ал-Хиджра или Хегрой, датира от Набатейската цивилизация и се счита за един от най-важните археологически обекти в Саудитска Арабия - наричат го „Столица на паметниците“.

image
Гробници в пустинята в района Мадаин Салих

Със своите монументални гробници, както и с кладенците с вода, този обект е изключителен пример за архитектурните постижения и структурите на Набатаеите.

Набатайска цивилизация
Въпреки че историците не са съвсем сигурни откъде произлиза набатейската цивилизация, има голяма вероятност те да са дошли от района на Хеджаз в Северозападна Саудитска Арабия. Тяхната история се връща хиляди години назад. В пика на своето развитие древната империя се простирала от съвременен Йемен до Дамаск, а от Западен Ирак до Синайската пустиня.

image
Чудотворните съоръжения в Мадаин-Салих

Има само няколко оцелели документи и записи. Въпреки това хиляди рисунки и релефи, издълбани по скалите и стените на каньона, ясно показват, че почти всеки човек от Набатеан можел да чете и пише, включително овчари.

image
Каменни конструкции във Ал-Хиджра, Саудитска Арабия

Според историците набатайците били номади в пустинята, отглеждали овце и се занимавали със земеделие в оазисите. Интересното е, че за няколко години те успяват да създадат впечатляващи паметници. Великолепният град Петра и днес ви кара да изглеждате очаровани гледайки неговите руини. Този град обаче беше скрит сред скалите с достъп през тясна цепнатина в планината.

image
Вечните гробници в Ал-Хиджр

Според учените, изучаващи дворци, храмове и гробници, Набатаеите са били опитни астрономи. Големите сгради са издигнати, като се вземали предвид равноденствията, слънцестоенето и други астрономически събития, които определят религията на Набатеите.

Самотният замък Каср ал-Фарид

image
Самотният замък на Каср ал-Фарид в Мадаин Салих

Това чудо се нарича Уникалният дворец, тъй като е издълбан в един скален масив. Нейната архитектура се характеризира с наличието на две набатийски колони в средата на долната част на каменната фасада в допълнение към страничните колони.

image
Комплексът от археологически структури на древната Набатайска цивилизация

Според ЮНЕСКО повечето паметниците и надписите на
Мадаин Салих датират от I век пр.н.е. и I век от н.е. Записите и откритите артефакти обаче свидетелстват за живота на хората по тези места, започвайки от III век пр.н.е.

Някога Мадаин Салих беше основна междинна точка по основния маршрут на караваните от север на юг. Днес комплексът от исторически паметници остава вечно и наистина красиво древно място.

Източник: yandex Снимки: yandex / lifeglobe.net

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка