Любопитно от света на българската авиация

Pan.bg 25 ное 2020 | 15:16 views (802) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово

И днес в нашата нова рубрика „Любопитно от света на авиацията“ продължаваме с разказа за възстановяването на българската авиация и създадения Фонд „Подпомагане българското #въздухоплаване – покупка (закупуване) на самолети“.

През 1935 г. миньорите от мина „Перник“ събират сумата от 1 300 000 лв. и я даряват на фонда „Подпомагане българското въздухоплаване – покупка (закупуване) на самолети“. След протичане на процедурата по оценяване и закупуване на самолет, Въздушни войски представят аероплана Хайнкел-51, известен в България с прозвището „Сокол“. Това е напълно модерна за времето си едноместна машина, чийто двигател е с мощност 750 к.с. и развива до 330 км/ч.

Поради липса на летище, самолетът не успява да кацне в Перник и е символично осветен на 24 май 1937 г. в присъствието на цар Борис III, брата на царя – княз Кирил Преславски, министъра на войната генерал Христо Луков, началника на Въздушни войски полковник Васил Бойдев и много други гости на събитието.

В своята тържествена реч цар Борис III посочва, че миньорите от мина „Перник“ са останали „неизменно верни на дълга и службата“ в тези „времена тежки и на изпитания“. Царят изтъква също, че чрез това дело миньорите, „отделяйки от залъка си“, поднасят „един щедър дар на нашата млада авиация“, а примерът им е „пръв по рода си у нас“ и апелира от този жест да се поучат всички по-заможни от миньорите българи.

Повдигаща духа реч по случая държи също и генерал Луков, който определя подаръка на миньорите като „по-ценен, защото той е отражение на възраждащата се национална душа, която създаде и запази днешна България“ и „защото той е израз на тяхната родолюбива дейност“. Министърът подканва всички да работят в посока възраждане на българския национален дух, тъй като по този начин „държавата по-скоро и по-лесно ще изживее тежката стопанска криза“.

Аеропланът е кръстен „Миньор“, а царят му пожелава да лети гордо на българския небосклон.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*