Непознатите истории на авиацията

Pan.bg 02 дек 2020 | 14:31 views (603) commentaries(0)
img
Музеят на авиацията - Крумово продължава с разказа за възстановяването на българската авиация в новата си рубрика „Непознатите истории на авиацията“


Двама известни български борци също подкрепят фонда за „Подпомагане българското въздухоплаване – покупка (закупуване) на самолети“. Това са Дан Колов и Хари Стоев, хора със сходни съдби, постигнали много извън пределите на Родината, но никога не забравили, че са българи.

Дончо Колев Данев (Дан Колов) е роден в севлиевското село Сенник на 26 декември 1892 г.
На 4-годишна възраст губи баща си. Трудностите, които семейството среща от този момент, го принуждават да емигрира в Унгария, а през 1909 г. – в Америка.
Първите години в САЩ са трудни и за кратко време той сменя няколко работи. Една случайност насочва българина към спорта. Като част от цирково представление, куражлии от публиката получават възможността да се изправят срещу професионални борци.
След няколко години аматьорски схватки, през 1917 г. Колов подписва професионален договор и излиза на тепиха като професионалист. Следват многобройни победи в Америка, както и турнири в целия свят - Япония, Китай, Бразилия, Аржентина, Южна Африка, Кения, Австралия и др. Върхът в кариерата на българина е Европейската титла, която печели през 1936 г. в Париж срещу “Човека с хилядата хватки” Анри Деглан.

Хараламби (Хари) Стефанов Стоев е роден на 20 февруари 1898 г. в с. Горски Горен Тръмбеж, община Горна Оряховица.
И той като Дан Колов рано губи баща си.
През 1913 г. емигрира в САЩ, където след смяната на няколко професии започва да тренира борба.
Скоро Хари Стоев се превръща в успешен състезател по кеч в средна категория и прославя името си в цялата страна. Участва няколко пъти в двубои за световната титла в две категории срещу редица популярни борци. От тогава датира дружбата му с Дан Колов.
Тъй като американските власти решават, че Хари Стоев пребивава нелегално в страната, през 1932 г. го депортират в България.
Обиколил света и постигнал почти всичко в борбата в свободен стил, през 1935 г. Дан Колов решава да се завърне в България, където е посрещнат от своя приятел Хари Стоев. От този момент до смъртта си, Дан Колов подкрепя множество благотворителни инициативи в България, участвайки в борби из цялата страна, чийто организатор е Хари Стоев.

Част от тези приходи са дарени на Фонда за въздухоплаването с желание да се закупи самолет за българските Въздушни войски. Само за периода 1938-1939 г. той предоставя на фонда сумата от 297 000 лв.

За големия принос към възстановяване на българското въздухоплаване Дан Колов и Хари Стоев са наградени със значка „Сребърен орел“.

пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка