Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Warning: getimagesize(http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/147191827_5074555422586693_8250837043462806849_o.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Над 30 000 зрители на авиошоу на Божурище през ...

Pan.bg 08 фев 2021 | 09:11 views (528) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово

Непознатите истории на авиацията...

На 17 април 1933 г. на летище Божурище се провежда впечатляващо полско-българско авиационно шоу. Организатор е Българският аероклуб и полският пълномощен министър граф Тарановски. Показани са българските аероплани, произведени в ДАР - Божурище. В халето на аеропланната работилница е открита въздухоплавателна изложба. На шоуто присъстват повече от 30 000 софиянци, извозени с повече от 8 влака.
Освен официалните лица, сред зрителите има много журналисти и специалисти, които споделят своите преживявания на страниците на периодичните издания. Известният изследовател на българската авиация и пилот от Първата световна война Асен Юрданов пише: „Всички въздушни акробации тъй смели и страшни, които бяха изпълнени при тия тържества от наши и полски авиатори, показаха на всички присъстващи, докъде е отишла днес строителната аеропланна техника и какво може да направи една дресирана човешка ловкост.” Той е силно впечатлен от изпълненията на полския пилот поручик Йозеф Орловски, който „с бързината на светкавицата”, извършва вертикални спускания и изкачвания, лупинги, спирални падания, известни като„падащ лист” и изкачвания, плъзгане по едно крило и продължително летене (до 10-12 минути) „по гръб”, като в това положение извършва кръгове и спирали и „всичко това публиката следеше с впит в апарата поглед и със затаен дъх в гърдите си. Защото, една само грешка или невнимание от страна на пилота, водеше към явна смърт.”
Д-р Захари Ганов, редактор на списание „Газова защита и авиация” е особено впечатлен от скоковете с парашут, както и от създадената димна завеса, която обаче поради появилия се вятър не постига желания ефект.
Успешното представяне на полските пилоти е отбелязано с тържествен прием, организиран на следващия ден от полският пълномощен министър граф Тарановски и неговата съпруга графиня Тарановска. Внушително е българското военно присъствието. Сред поканените са военният министър генерал Кисьов, началник щаба на армията генерал Бакърджиев, генерал Соларов, Директора на Въздухоплаването полковник Иван Михайлов, български авиатори, журналисти и видни столични семейства.
Сърдечната атмосфера на полско-българския празник на авиацията в Божурище е отразена и в обширна статия в списание „Скридлата Полска” от 1933 г.
Снимка - Посещение на ескадрила на Полските военновъздушни сили в България, 1933г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка