Из авиационната история

Pan.bg 15 фев 2021 | 08:44 views (552) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово

През 1933 г. списание „Газова защита и авиация” подготвя няколко материала за използването на авиацията в земеделието и в различни отрасли на селското стопанство в СССР. Това е новаторски подход и той предизвиква огромен интерес.
Една от основните причини съветската власт да обърне поглед към аеропланите е големият глад, който обхваща обширни територии на Украйна, Кавказ, Казахстан, Беларус, Западен Сибир и някои региони на европейската част на Русия. Болезненият процес на обединяване на частни селски стопанства в колхози и лишаването от собственост на богатите селяни, принуждават милиони души да бягат в градовете. Колективизацията навсякъде предизвиква намаляване на земеделската продукция, а завишените квоти на селскостопанската продукция предизвикват глад сред населението. За да преодолее недостига, правителството на Съветска Русия се опитва да постигне значителен подем в стопанството. След комбайна и трактора, то започва да използва и самолета, който в повечето страни е предназначен главно за военни, пътнически и пощенски цели.
Така през 1931 г. СССР е първата страна в света, която започва да използва въздушните средства за целите на земеделското стопанство. Предприетите дейности, които се извършват с помощта на аеропланите са участия по време на посевната кампания, третиране на площите против вредители в полското и горското стопанство, наблюдение и контрол над горските пожари, както и предпазване от тях, наблюдения движението на дървения материал по течението на реките и др. При посевната дейност, с помощта на аероплани през пролетта на 1933 г. са засети около 700 000 дка , като те се явяват особено полезни за тинестите почви, където не могат да се използват наземни машини. Ефективността на засяването с аероплани надвишава над 10 пъти тази на трактора, а очакванията за 1934 г. са засетите площи да достигнат 5 000 000 дка.
Самолетите са широко използвани и срещу вредителите в полското и горското стопанство. Особено ефективна е борбата срещу скакалците. До 1933 г. аеропланите от различните земеделски авиационни обединения са обработили към 360 000 хектара, нападнати от вредители, а плановете за самата 1933 г. са те да надхвърлят 500 000 хектара. Самолетите са ценни и в борбата срещу маларията, унищожавайки ларвите на маларийния комар на площ от 3 700 000 дка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка