Непознатите истории на авиацията

Pan.bg 18 фев 2021 | 10:15 views (352) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


В резултат на постиженията на майор Дреников, известният пилот Ото Бройтигам - носител на четвъртата награда от Рьонските състезания през 1938 г., решава да извърши демонстративни полети по безмоторно летене в България. Бройтигам прелита от Берлин до София с безмоторника „Хабихт”, влачен от летеца Ханс Хайнеман, който пилотира моторната машина Фоке- Вулф -44 „Щиглиц”. Излитането е на 18 юни 1938 г. от летище Рандсдорф до Берлин. Разстоянието от 1600 км. до София е изминато за сравнително кратко време, без какъвто и да е дефект в машините или грешка на екипажа.
В България Бройтигам извършва няколко пробни полета с безмоторника „Краних” над Софийското поле, като се откача от моторната машина на височина 300 – 400 м. над летище Божурище. При тези полети е придружаван от български безмоторни летци, за които ползата от опознваването на съвременния рекорден безмоторник, е голяма. На 27 юни Бройтигам лети с безмоторния летец Владимир Соколов със задача да излети от Божурище и да кацне на Пловдивското летище. След 5 часа и 3 минути летене и изминаване на 150 км. се приземяват в Пловдив. На 29 юни Бройтигам е придружаван от подпоручик Мушанов и излита от Божурище като каца в с. Водица /Поповско/ слез 8 часа и 17 минути и изминати 252 км. На 3 юли той лети с пилота Тодор Иванов от летище Божурище за Варна. Задачата е изпълнена след 8 часа и 45 минути, достигната е височина от 3000 м. и прелетяно разстояние от 390 км.
Освен тези полети Бройтигам взима участие в показните безмоторни летения на 30 юни 1938 г. на летище Божурище. Пред множество официални лица дипломати, висши офицери, начело с Началник щаба на войската генерал Христо Пеев и хилядна ентусиазирана публика демонстрира със скоростния безмоторник „Хабихт” различни акробатични номера като отвесен и водоравен свредел, свещ, плъзгане на опашка, лупинг напред, гръбно летене със завои, отвесни осморки и др.За своето изпълнение Ото Бройтигам е поздравен лично от Началника на въздушни войски ген. Бойдев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка