Любопитни факти от света на авиацията

Pan.bg 13 юни 2021 | 11:51 views (648) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово

На 13 юни 1889 г. в Монфера, Франция е роден Адолф Пегуд – първият в световната история авиационен ас. От 1907-1913 г. служи във френската армия.
След като е освободен от служба на 13 февруари 1913 г. Пегуд започва да се занимава активно с летене. След по-малко от месец – на 1 март 1913 г. той получава и своето свидетелство за пилотиране.
Адолф Пегуд става и първият човек скочил с парашут по време на полет със специално създаден за това самолет, който да бъде „пожертван”. По време на падането си, той наблюдава неуправляемата машина, която се спуска към земята правейки лупинг. При успешното си стъпване на твърда почва Пегуд се обръща към чакащите го журналисти с думите „ Гледах го неуправляем как прави лупинги. Та както виждате, това явно е възможно. Аз също ще опитам”.
Като тестови пилот за Луи Блерио, Адолф Пегуд се отдава на този идея, и дори специално модифицира един моноплан „Блерио” XI за да експериментира с границите на маневрирането. Именно с такава машина на 1 септември 1913 г. и след сериозни тренировки с глава надолу, той изпълнява и „изобретява” първият обърнат полет, като почти през цялото време пилотира с глава надолу по посока на земята.
На 21 септември Пегуд успява да изпълни целта си и прави лупинг, като дълго време той, а и журналистите вярват, че той е първият човек сторил това, което се оказва грешно, защото дни по-рано - на 9 септември, руският пилот Пьотър Нестеров с моноплан „Нюпорт” IV прави лупинг. Въпреки това Пегуд е поканен в Москва от руския император Николай II да изпълни демонстративни полети и да даде няколко тренировки на младите курсанти. Русия не е единственото място, на което той тренира млади пилоти, като дейността му минава през различни европейски страни
С избухването на Първата световна война Адолф Пегуд се записва доброволец и е одобрен веднага. Започва да лети като летец-наблюдател за кратко, като още на 5 февруари 1915 г. той вече е пилот. Същия ден заедно със своя картечар свалят два немски самолета и принуждават трети да кацне. Скоро Пегуд управлява вече единични машини и през април 1915 г. сваля още два вражески самолета. Шестата му победа, която му дава
и званието първи ас, се осъществява през юли 1915 г, а той е повишен в чин втори лейтенант.
На 31 август 1915 г. по ирония на съдбата лейтенант Адолф Пегуд загива във въздушен бой, като е свален от своя ученик – немския пилот сержант Валтер Кандулски. За кратката си авиационна кариера бързо получава прозвището „Roi do ciel” (крал на небето). Награден е с орден на Почетния френски легион, „Medaille Militaire” (френски армейски орден), и с „Croix de guerre” (медал за заслуги от Първата световна война).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0