Знаете ли че…

Pan.bg 12 окт 2021 | 09:09 views (300) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово


Към средата на 30-те години на ХХ в. в Царство България възникват множество инициативи за закупуване на самолети в помощ на възраждащото се българско въздухоплаване. Това е един от начините за подпомагане на възстановяващите се Въздушни войски в годините преди Втората световна война. В този период предприятия, държавни учреждения, видни общественици, ученици, занаятчии, граждани, събират средства и ги даряват за придобиване на нови летателни апарати.
На 12 октомври 1935 г. в салона на Военния клуб в Плевен е организиран концерт, в който свири младия цигулар-виртуоз Петър Христосков. Приходите от него са внесени във фонда „Подпомагане българското въздухоплаване – покупка на самолети“. През 1935 г. Петър Христосков учи цигулка в Държавната музикална академия в класа на диригента Саша Попов. Година по-късно той става част от Царския симфоничен оркестър, отново под ръководството на Попов. От 1940 до 1943 г. Христосков специализира в Берлинската музикална академия с преподавател Густав Хавеман. През 1943 г. той се завръща в България и се превръща в един от най-търсените концертиращи цигулари. Участва в музикално трио, заедно с пианиста Димитър Ненов и виолончелиста Константин Попов. През 1950 г. Петър Христосков става професор по цигулка в Държавната музикална академия. Негови ученици са редица известни български цигулари. Като композитор той създава творби за цигулка, сред които множество капричии, сюити и рапсодии, три концерта за цигулка и пиано, два концерта за виолончело и оркестър, концерт за голям симфоничен оркестър и др.
За големите му заслуги в сферата на музиката през 1987 г. е награден с орден „Народна република България“ I ст. Проф. Петър Христосков умира на 19 юни 2006 г. на 89 г. възраст в София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка