Вицепрезидентът Илияна Йотова в Одрин: Силата на един народ е в паметта за неговата история!

Pan.bg 16 сеп 2018 | 12:38 views (4384) commentaries(0)
img Вицепрезидентът в Одрин: Силата на един народ е в паметта за неговата история

Текск и снимки www.president.bg

„Силата на един народ е в паметта за неговата история. Тук, на Балканите сме преживели доста конфликти, но сме научили най-важното – как да живеем заедно, как да уважаваме миналото си и да го предаваме на идните поколения. Едновременно с това сме отправили поглед към бъдещето и си подаваме ръце в името на децата ни“. С тези думи в двора на българската православна църква „Св. Вмчк Георги“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се да отбележат два знакови юбилея. Българското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ чества 10 години от създаването си, а българската православна църква „Св. св. Константин и Елена“ отбелязва 10 години от възстановяването си.

„Да построиш духовен храм, където се стича мало и голямо, за да се просвещава и да пази традициите – това е пример за родолюбиво дело“, заяви вицепрезидентът и поднесе своите благодарности за дейността на фамилията Чъкърък, която поддържа българския дух жив. Илияна Йотова специално поздрави за създаването на първия клон на читалище извън границите на България инициативния комитет. Ден по-рано вицепрезидентът присъства на отбелязването на юбилея в читалище „Просвета - 1870“ в Свиленград.

„Когато има мир и добросъседство, всичко се постига“, отбеляза вицепрезидентът. По думите й хората от двете страни на границата доказват, че могат да имат успешни съвместни проекти за доброто на всички.

„Убедена съм, че всеки проблем може да бъде решен, когато има диалог и активна работа“, подчерта Илияна Йотова. „Тук в дълг са институциите от двете страни на границата. Все още стои въпросът с обезщетенията на тракийските бежанци. Но съм сигурна, че съвместната българо-турска комисия скоро ще заработи активно, за да се постигне справедливост и решения, които не ощетяват никого. Да следваме благородния и мъдър завет на дедите ни тракийци: Не забравяйте, но не отмъщавайте“, заяви вицепрезидентът.

Приветствието си Илияна Йотова завърши със словата на отец Чъкърък: „Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин.“

В двора на църквата Илияна Йотова и кметът на Одрин Гюнай Йоздемир засадиха дърво – дар от Балчишката църква, осигурено от Съюза на народните читалища в България.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > Представителите на българските и турските официални власти прерязаха лентата на новосъздадената мултифункционална сграда на читалището.

Тържеството бе последвано от „Тракийска среща“ и шествие на български и турски фолклорни състави. С фолклорен концерт с участието на ансамбли от Самоков, Любимец, Елхово, Харманли и Одрин бе отбелязана 10-годишнината от възстановяването на българската православна църква „Св. св. Константин и Елена“.

В Академия по изкуствата „Сезай Ърмак“ вицепрезидентът разговаря с деца и родители от неделния курс по български език в град Одрин и с представители на изселническите дружества в Турция. Те изразиха благодарност, че за първи път български вицепрезидент е поискал среща с тях.

По-рано Илияна Йотова проведе срещи с представители на регионалните и местните власти в Република Турция, на които бяха обсъдени въпроси от двустранен характер, както и по-глобални теми като мигрантската криза. При разговорите си вицепрезидентът настоя за възстановяване работата на съвместната българо-турска комисия по нерешените въпроси. Фиали от Рогозенското съкровище Илияна Йотова подари на областния управител Гюнай Йоздемир и кмета на Одрин Реджеп Гюркан.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепрезидентът Илияна Йотова в Одрин: Силата на един народ е в паметта за неговата история!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker