ИСТОРИЯТА ПОМНИ: НА 23 СЕПТЕМВРИ ИЗБУХВА ГОРНОДЖУМАЙСКОТО ВЪСТАНИЕ!

Pan.bg 24 сеп 2019 | 07:16 views (1263) commentaries(0)
img
На 23 септември 1902 г. избухва Горноджумайското въстание , организирано от ВМОК

Тайните офицерски братства и Върховният Македоно-одрински комитет

доц.д-р Петър Ненков

През март 1895 г. културно-просветните и благотворителни дружества на бежанците от Македония в България провеждат общ конгрес, на който се създава Върховен македонски комитет (ВМК) с председател Трайчо Китанчев. ВМК си поставя същата цел, като ВМОРО - придобиване на политическа автономия за Македония и Одринско. През 1900 г. създаденото във Варна дружество на преселниците от Одринска Тракия - “Странджа” се обединява с ВМК, който започва да се нарича Върховен Македоно-Одрински Комитет / ВМОК/ . В дейността на ВМОК основна роля играят Българските освободителни братства, наричани още Тайни офицерски братства .

Първото дружество на Тайните офицерски братства е създадено в Търново на 14 юни 1897 г. от поручик Емануил Павлов и подпоручиците Анастас Наков, Любомир Стоенчев, Владислав Ковачев, Петър Иванов, Марко Ванков и Иван Куртев. Второ дружество се появява в Русе, а след това в Сливен, Разград, Враца, Добрич, Варна и други. Организацията разпространява манифест, в който приканва всички офицери по произход от Македония и Одринска Тракия да се включат в редовете ѝ.
Братствата се ръководят от Централен комитет, а след това от създаденото на 15 април 1898 Софийско дружество.Сред основните спомосъществуватели на дейността на Българските освободителни братства са Гьорче Петров, Гоце Делчев, генерал Рачо Петров и генерал Иван Цончев. Основната цел на дружествата е организирането и провеждането на революционна дейност в Македония и Одринска Тракия.

За целта тайно се изнасят оръжия от българските казарми и се дават за въоръжаване на четите на ВМОРО, подпомага се работилницата за изготвяне на бомби за нуждите на организацията в село Сабляр и др.
До 1900 г. членовете на братствата нарастват на 1000 души. Ръководните дейци на Тайните офицерски братства застават начело на ВМОК. Сред по-известните дейци на братствата са Борис Сарафов, Александър Протогеров, Димитър Думбалаков, Христо Саракинов, Владислав Ковачев, Тодор Саев, Климент Бояджиев, Стамат Икономов, Йордан Венедиков, Тома Давидов, Антон Бозуков, Петър Дървингов, Анастас Янков, Стефан Николов и др.

Тайните офицерски братства играят основна роля за създаването на въоръжените сили на ВМОК. През май 1900 година. ВМОК и ВМОРО подписват съвместен протокол, с който офицерите от българската армия се допускат в структурите на ВМОРО.

ВМОК провежда четническа акция в Македония, известна
като Мелнишко въстание през юли 1895 г., в което участват редица офицери от Тайните офицерски братства. Най-сполучливи са действията на подпоручик Борис Сарафов, който превзема с четата си Мелник. Организирана набързо и без участието на ВМОРО, акцията е неуспешна и под натиска на турската войска, тя приключва бързо. Стига се до избор на нов ВМОК с председател, генерал Данаил Николаев. По-късно председатели стават поручик Борис Сарафов и генерал Иван Цончев.

Отношенията между ВМОРО и ВМОК са сложни и противоречиви. Редуват се периоди на градивно сътрудничество с остри противоборства и кървави разпри.
През септември 1902 г. ВМОК организира Горноджумайско въстание. То избухва на 23 септември. Основните боеве се водят в Малашевско, Петричко, Разложко и Мелнишко. В тях участват около 3000 въстаници Запасният генерал-майор Иван Цончев участва във въстанието, като войвода на чета от осемдесет души той води тежки боеве с аскера . В боя при село Бистрица в Пирин планина неговите четници проявяват чудеса от храброст и побеждават многобройната турска потеря .

В боя обаче генералът е тежко ранен. Редица офицери, като Петър Дървингов и Анастас Янков също участват, като войводи на чета във въстанието.и проявяват героизъм в боевете

Още в началото на ноември въстанието обаче е удавено в огън и кръв от турската власт. От турските ексцесии е засегнато предимно местното население, което дава много жертви. Десетки села са опожарени. Над 2000 души емигрират в България. ВМОРО не се присъединява към въстанието, защото според нея населението не е готово за решителни действия и тя се стреми да намали размаха на въстаническите действия. След въстанието, заради ликвидирането на редица организационни канали и дейци на революционната организация при последвалите репресии от турската власт, възниква напрежение между ВМОРО и ВМОК,

Горноджумайското въстание от 1902 г. катализира намесата на Великите сили в работата на Османската империя, наречена по това време „болният човек в Европа”. Опитите за сериозни реформи обаче пропадат. След Горноджумайското въстание турското правителство съсредоточава военни части в Македония, които извършват нови жестокости над местното българско население.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker