Историята на парахода "Опит" - "Симеон Велики", разказана от Калоян Панчелиев

Pan.bg 28 окт 2019 | 22:42 views (1879) commentaries(0)
img През 2010 г. д-р Калоян Панчелиев публикува статия за българския параход "Опытъ" (по-късно "Симеонъ Велики") в американското списание Nautical Research Journal.

В нея е представена в съкратен вид забележителната биография на този кораб - от построяването му през 1870 г. в Нюкасъл, Великобритания за нуждите на "Руското общество за параходство и търговия" (РОПиТ), през участието му в Руско-турската война (1878-1879 г.), предаването му от Русия на новосъздадената Дунавска флотилия и Морска част на Княжество България (1879 г.) и службата му в нея.

И по-нататък - преоборудването на "Опытъ" в княжеска яхта, участието му в Сръбско-българската война (1885 г.), преименуването му на "Симеонъ Велики" (1887 г.)...

Историята на парахода под български флаг е дълга, изпълнена с многобройни превратности и предизвикателства и заслужава да бъде разказана в отделна книга.

В периода 2010-2018 г. д-р Калоян Панчелиев и Преслав Панчелиев извършиха проучване в различни архиви, колекции и библиотеки и събраха нови и изключително интересни данни за кораба. Част от тях предстои да публикуваме в Pan.bg през следващите дни, а пълната биография на "Опытъ" очаквайте в отделна книга на издателство "Еър Груп 2000" през следващата година.

image

imageimage

imageimage

imageimage
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker