НОВА КНИГА ОТ КАЛОЯН ПАНЧЕЛИЕВ: РУСИЯ, ПОЛША ОТ МОРЕ ДО МОРЕ И БЪЛГАРИТЕ

Pan.bg 09 ное 2019 | 23:51 views (1587) commentaries(0)
img Българските морски новини № 547

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от нашия Черноморски приятел и Аргонавт на Свободата Джузепе Гарибалди

Представяме Ви, най-новата книга на издателство "Еър Груп 2000" ЕООД, посветена на живота и делото на Владимир Терлецки, основоположник на идеята за български военен флот на Черно море през 19 век.

В нея ще намерите отговор на въпросите: "Защо България е сред държавите, които имат военен флот? На колко години е той - 140 или 170? Какви са причините, предпоставките и факторите за неговото създаване през 19 век?"


image

НАКРАТКО ЗА КНИГАТА:

Съществуването на Втората българска държава на политическата карта на Европа се преустановява в края на 14 век след падането й под османска власт.

През 1393 г. османските турци превземат Търново, а две години по-късно – Никопол. За последните дни на крепостта Никопол и българския цар Иван Шишман след завръщането на султан Баязид I (1354 - 1403 г.) от битката при Ровине във Влашко през 1395 г. се разказва в един кратък ръкопис от архива на "Топкапъ Сарай" (Istanbul – Topkapi Sarayi, Ar. 6374): "Земята на Никопол имаше по това време един бег Шишман, който също като влашкия войвода плащаше харадж на владетеля [Баязид]. За да може да премине на другия бряг на р. Дунав, той [Баязид] поиска от онзи [Шишман] лодки; и щом този му ги достави и щом [Баязид] се намери на другия бряг [на реката], той заповяда да доведат казания Шишман и го обезглави; и завладявайки така Никопол, превърна го в санджак".

Вероятно това е последното известие от късното Средновековие, което от една страна показва наличието на речна флотилия от лодки, поддържана от български владетел, а от друга демонстрира капитулацията й през 1395 г., когато същата е предадена на турците за целите на превоза на войската на султан Баязид I от северния на южния бряг на река Дунав. Ще изминат столетия преди идеята за български флот отново да си проправи път в Европа с подкрепата на полската емиграция в Париж през 19 век в лицето на организацията "Отел Ламбер" под ръководството на княз Адам Чарториски.

Четиристотин петдесет и четири години след ликвидирането на флотилията на цар Иван Шишман и превземането
на Никопол от османските турци през 1395 г. тази идея се завръща в Европа през 1849 г. по символичен начин – на крилете на белия орел, олицетворение на изгубената държавност и надежда за възстановяване на Полша, издигнати от "Отел Ламбер", част от чието интелектуално наследство са трудовете на Владимир Терлецки.

image

Безистенът на ул. "Александровска" в Бургас е декориран с фронтон над фасадата – красива фигура на бял орел с разперени криле. Снимка – архив на сп. "Клуб ОКЕАН"

КОЙ Е ВЛАДИМИР ТЕРЛЕЦКИ

и по какъв начин той е свързан с България и българите? С какво делото му е важно за идейното полагане на основите на българския флот на Черно море през 19 век?

Животът и дейността на Владимир Терлецки са слабо познати и недостатъчно добре проучени в България. Той е известен у нас най-вече като доктор по медицина и католически духовник, но динамичният 19 век, в който живее и се реализира му отрежда и много други предизвикателни възможности за изява: революционер, съмишленик на тайни общества на масони и карбонари, агитатор, църковен деятел, автор на проекти за обединение на западната и източната църква и сътрудник на папа Пий IX в подготовката им, мисионер, писател и пътешественик.

Роден през 1808 г. в с. Волице-Дубиская (дн. Волица или Волица-Дубисская), което се намира в Староконстантиновски уезд (тогава в Руската империя, днес в Украйна). След кръщение по римокатолическия обред получава религиозното име Иполит. Учи медицина във Вилнюс и Монпелие, пребивава в Париж и Рим. След продължителни пътувания в Европа и Азия се установява в Одеса и преминава в лоното на православната църква като духовно лице с титулуване "архимандрит".

По думите на негови съвременници се превръща в "убеден руски патриот". Биографичните му бележки са публикувани в списание "Русская старина" в периода 1889–1891 г. под формата на записки, съобщени от Лев Григ. Лопатински.

image

Архимандрит Владимир Терлецки [1]

image

Трабакола – традиционен италиански ветроходен кораб, използван в Адриатическо море през 19 век. С подобен кораб Терлецки пристига във Франция след неуспеха на полското Ноемврийско въстание (1830 – 1831 г.) срещу Русия. На снимката – "Нов триумф", последният оцелял кораб от този вид във Венеция през 2018 г. Архив на сп. "Клуб ОКЕАН"

КОД "ОТЕЛ ЛАМБЕР" ИЛИ ВЕЛИКАТА ПОЛСКА ПОЛИТИЧЕСКА ЕМИГРАЦИЯ

В най-новата книга на издателство "Еър Груп 2000" ЕООД се акцентира върху значението на делото на Терлецки за полагането на идейните основи на българския военен флот на Черно море преди 170 години в неговия труд "Слово на един русин към всички братя от славянския род по славянски въпроси", който представлява религиозно-политическа брошура, издадена от Терлецки през 1849 г.

Въпросната брошура е част от интелектуалното наследство на "Отел Ламбер", една от организациите на Великата полска политическа емиграция, създадени във френската столица Париж през първата половина на 19 век, под ръководството на княз Адам Йежи Чарториски след трикратната подялба на Полша от Русия, Хабсбургската монархия и Прусия (1772, 1793 и 1795 г.) и неуспеха на полското Ноемврийско въстание (1830 – 1831 г.) срещу Русия.

В Париж полските емигранти се борят за възстановяването на изгубената независимост на своята родина: извършват активна организационна дейност, издават брошури, вестници, списания и книги, предприемат благотворителни кампании, пишат декларации до европейските правителства, съставят манифести и възвания, основават комитети, библиотеки и издателства, членуват в тайни общества, включват се в политически и дипломатически инициативи и издигат идеала за "Полша от (Балтийско) море до (Черно) море".

Брошурата на Терлецки има програмен характер и представлява своеобразна платформа с идеи и насоки за бъдещето на славянските народи след разрешаването на Източния въпрос. Задачите, които авторът възлага на славянските народи са разположени в полето на полския панславизъм. Те имат военен, организационен, религиозен, отбранителен, търговски, икономически, културен и научен характер.

БЪДЕЩИЯТ БЪЛГАРСКИ ФЛОТ

В трудовете на Терлецки създаването на военен и граждански флот на Черно море от българите е само една от конкретните задачи в списък от политически, икономически, търговски, религиозни и военни проекти, които авторът възлага на българите, като част от славяните.

За разлика от руската концепция, утвърдена на Военен съвет на императорския комисар княз Дондуков-Корсаков в Източна Румелия през 1878 г., според която проектираната от Русия българската военна флота следва да обслужва преимуществено чужд интерес, западната гледна точка, формулирана 29 години по-рано от Иполит Терлецки в Париж предвижда българите да създадат сами флот на Черно море, който ще бъде част от славянския и ще им позволи да осъществят връзки с други отвъдморски народи, ще им осигури достъп до чужди пазари и ще стимулира развитието на търговията с Азия, Африка и Западна Европа.

image

В периода 8 февруари – 20 април 2019 г. Регионален исторически музей – Велико Търново организира изложбата "140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция". В нея е включен портрет на руския императорски комисар княз Дондуков-Корсаков (горе). Снимка – архив на сп. "Клуб ОКЕАН"

image

Сцена от посрещането на княз Дондуков-Корсаков пред сградата на Учредителното събрание в Търново е включена в изложбата "140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция", организирана от Регионален исторически музей – Велико Търново в периода 8 февруари – 20 април 2019 г. Снимка – архив на сп. "Клуб ОКЕАН"

Докато руската концепция предлага единствено учредяването на военен флот под прикритието на търговски флаг в България, то западната гледна точка визира създаването на флот с военно и гражданско предназначение от българите. Руските планове лимитират значението на бъдещия български флот до инструмент за изпълнение на задачите, предначертани от държавния апарат и дипломацията на империята. Освен това те го позиционират предимно на река Дунав, а западните категорично определят мястото му на Черно море, разширяват неговите хоризонти и трасират пътя му [през Средиземно море] в посока към Западна Европа и други отвъдморски народи.

"ПРОЛЕТТА НА НАРОДИТЕ". ЗНАЧЕНИЕ НА ДЕЛОТО НА ТЕРЛЕЦКИ

Идейното полагане на основите на българския военен флот на Черно море е извършено в периода на революциите в Европа (1848 – 1849 г.) и по-точно през втората година от него. Революциите обхващат множество държави на Стария континент с изключение на Великобритания, Османската империя и Руската империя. Сред тях са Френската революция (1848 г.), Унгарската революция (1848 г.), Полското въстание (1848 г.), Мартенските бунтове в Швеция (1848 г.), революциите в Дунавските княжества (1848 г.), революциите в италианските държави (1848 г.), Германската революция (1848–1849 г.), революциите в Австрийската империя (1848–1849 г.). Участниците в тях се борят за създаване на национални държави, по-големи политически права, социални и икономически промени, индивидуални свободи и други. Това е една от най-големите революционни вълни в Европа, наречена "Пролетта на народите".

Създаването на военен флот от българите на Черно море е заявено и фигурира в дневния ред на част от западноевропейския политически, интелектуален и религиозен елит, за който френската столица Париж е втори дом точно три десетилетия преди основаването на Дунавската флотилия и Морска част на Княжество България през 1879 г., вече с решителната подкрепа на Русия.

Във формирането на идентичността на Терлецки ясно различаваме три периода. През първия той е поляк, революционер и католик, през втория се завръща към корените си, изпитва влечение към православието, заявява своята принадлежност към русите (от старата Киевска Рус), но проявява и толерантно отношение към католицизма, а в края на живота си вече е архимандрит в православната църква и убеден руски патриот.

Трудовете на Терлецки демонстрират ясно европейския произход и принадлежност на идеята за създаването на военен флот от българите на Черно море през 19 век. Иполит Терлецки е космополитна личност и визионер, а неговото творчество принадлежи на много народи, сред които българи, поляци, словаци, словенци, сърби, хървати, чехи, украинци и др. Един от най-светлите европейски умове на 19 век той решително очертава насоките на тяхното бъдещо развитие и заявява правото им на самостоятелно и свободно съществуване на политическата карта на Европа.

ПОСЛЕСЛОВ

От идейното полагане на основите на българския военен флот на Черно море в трудовете на Иполит Терлецки през 1849 г. до неговото официално създаване с решителната подкрепа и безценна помощ на Русия през 1879 г. изминават 30 години.

След Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) и Берлинския конгрес (1878 г.) започва изграждането на държавния апарат, институциите и въоръжените сили на Княжество България. Датата 31 юли (нов стил 12 август) 1879 г. традиционно се приема за ден първи на българския военен флот.

В основата на създадените тогава Дунавска флотилия и Морска част са четири парахода ("Опытъ", "Взрывъ", "Горни-Студенъ" и "Породимъ"), една параходна шхуна ("Келасуры"), седем параходни катера ("Бавария", "Мотала", "Фардингъ", "Ракета", "Олафчикъ", "Птичка" и "Варна"), няколко баржи и гребни лодки, предадени на Княжеството от Русия с разрешението на император Александър II Николаевич (1818–1881 г.).

От направения преглед установяваме, че идеята за създаването на български военен флот на Черно море датира поне три десетилетия преди Освобождението на България от османско владичество. Казано накратко: проектираният през 1849 г. български военен флот е западно-европейски по своя замисъл и руски по своето изпълнение през 1879 г.

Дали това е коварен капан, предизвикателство или пък преимущество и как тези две противоположности съжителстват през годините във война и мир ще научите от втората част на книгата. В нея ще повдигнем завесата и ще разкрием, че първите стъпки за създаването на търговски флот от българите в Османската империя с параход са направени още през 1850 г. или само година след като Терлецки полага неговите идейни основи през 1849 г. в Париж и цели 12 години преди Параплувното търговско дружество "Провидение", основано през 1862 г.

image

image

Русия, Полша от море до море и българите (1849 - 2019)
170 години от идейното полагане на основите на българския военен и граждански флот на Черно море (1849 - 2019)


автор: д-р Калоян Панчелиев
издателство: Еър Груп 2000 ЕООД, София, 2019
ISBN 978-954-752-197-1

На корицата:

Портрет на княз Адам Чарториски, публикуван в изданието L'Illustration Journal Universel на 28 юли 1861 г. През XIX век Чарториски е ръководител на организацията "Отел Ламбер" в Париж, която се бори за възстановяване на изгубената независимост на Полша. Част от интелектуалното наследство на "Отел Ламбер" са трудовете на Иполит Терлецки (основоположник на идеята за български военен и граждански флот на Черно море).

СЪДЪРЖАНИЕ:

Увод – кой е Владимир Терлецки?

Ранни години: родно място и семейство

В Кременецкия лицей

Университетът във Вилнюс

Ноемврийското въстание (1830 г.)

Лекар при отряда на Дверницки

В плен на руснаците

Бягството от Дубно

Отново към границата

Отбраната на река Висла

Отстъпление и поражение

Краков – свободен град

Доктор по медицина

Полша от море до море

Млада Италия, Млада Полша, Млада Европа…

Всичко за народа, със силата на народа

Затворен в цитаделата в Триест

С ветроход към Марсилия

Александър Екзарх

Полското общество на Монпелие

Връзката на Терлецки с "Дом на Янски"

Начало на религиозна дейност

Ипполит и Александър – сравнителен прочит

Под прикритието на благотворителното общество на полските дами

Великата полска политическа емиграция

Три етапа или пътят до "Отел Ламбер"

Чарториски и свободните зидари

Как Ипполит и Александър се свързват с кръга на княз Чарториски в Париж?

Обществото на отците Възкресенци

Българският глас в Париж

Доктор по богословие

Среща с папа Пий IX

Княгина Волконска и епископ Люке

Основаване на Източното общество в Рим (1847 г.)

Делото е благословено

Ново пътешествие

Пристигане в Константинопол

Странното поведение на Чайковски

Към Белград

Краят на Източното общество в Рим

Разочарование…и нови надежди

На крачка от успеха

Революция в Рим и…бягството на папата

Непознатият благодетел

Лужишките славяни

Михаил Бакунин и бунтът в Дрезден (1849 г.)

Арестът

Среща с благодетеля граф Ксаверий Браницки

Един залог и…раждането на една безценна книга

Кой е Ксаверий Браницки?

Заглавието на брошурата или изгубени в превода

За разликата между Рус и Россия

Две парадигми

Каква е гледната точка на автора?

В оригинал на полски език

Съвременна адаптация на английски език от Рудницки

Дипломатическият дуел на века

Силна анти-руска реторика

Четири етапа в дейността на "Отел Ламбер"

Що е то практически консерватизъм?

Балканският прелом в политиката на "Отел Ламбер"

Украинският въпрос като предизвикателство за княз Чарториски

За мястото на Терлецки в политиката на "Отел Ламбер"

Бъдещ крал на поляци, рутени и казаци…

Украинските романтици

За формирането на идентичността и еволюцията на Терлецки

Михаил Чайковски – свързващото звено между Александър Екзарх и Ипполит Терлецки

Изток срещу запад или раждането на един флот

Изводи

Обобщение – светогледът на Терлецки в европейски контекст

[1] Портретът на Терлецки се публикува по електронния медиен архив със свободен достъп Wikimedia Commons (free media repository). User: Misko 3. Електронен адрес на изображението: https://uk.wikipedia.org/wiki/Володимир_(Терлецький). Тук е използван фрагмент от оригиналното изображение, чието разпространение е разрешено съгласно условията на лиценз Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International (CC BY-SA 4.0). Връзка към условията за разпространение: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker