Калоян Панчелиев : Малко известно: Интендантството на флота продава корпуса на моторната лодка "Крокодил"

Pan.bg 05 яну 2020 | 22:12 views (1185) commentaries(0)
img Д-р Калоян Панчелиев

Морска историческа хроника № 1

В спомените си Георги х. Пантилеев, възпитаник на Машинната школа (1886 – 1892 г.) казва: "По мое време на Дунава имаше 10 катера, а параходите бяха 4".

За същия брой катери (10), но отнесено към 1882 г. споменава и Константин Божков: "...Морска част с флотилията, състояща се от четири кораби, две баржи и десет катери". Досега са известни имената на 7 параходни катера, подарени от Русия на Княжество България през 1879 г. ("Ракета", "Варна", "Олафчикъ", "Бавария", "Мотала", "Фардингъ" и "Птичка"). Въпросът за имената на останалите три катера остава открит.

Тук ще отбележим, че Георги х. Пантилеев и Константин Божков като цяло са коректни. Имената на три неизвестни досега катера се съдържат в една историческа справка за Черноморския флот, ок. 1901 г.

Възможно е те да са идентични с катерите, за които споменават Божков и Пантилеев. Нашите читатели ще имат възможност да се запознаят с тях в един от следващите томове на поредицата "Българските кораби".

image

Извадка от обявлението на Интендантството на флота от 1920 г. Възстановка на автора

Малко известни или напълно забравени плавателни съдове от българския военен флот/морска търговска полицейска служба откриваме и през следващото десетилетие.

В едно свое обявление Интендантството на флота информира интересуващите се, че на 20 юли 1920 г. в 9 часа преди обяд в двора на Черноморската част, гр. Варна, ще се проведе търг с тайна конкуренция за продажба на негодни бракувани плавателни съдове.

Сред изброеното имущество е корпус от моторна лодка "Крокодилъ". Стойността му е приблизително 1500 лева. За тази моторна лодка също ще разкажем по-подробно в един от следващите томове на поредицата "Българските кораби".

image

Варна - Поздравяването на Парада във Флота на 21.XI.1924 г. Снимка - архив сем. Панчелиеви. Изображението е илюстративно и показва обстановката във флота/морска търговска полицейска служба в периода непосредствено след Първата световна война
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка