Калоян Панчелиев: Дружество "Балкания" развива оживена дейност на река Дунав след Първата световна война, разполагало е с параходи, гемии и мауни (обновена с данни за параход "Балкания")

Pan.bg 20 яну 2020 | 13:34 views (740) commentaries(0)
img Д-р Калоян Панчелиев

Морска историческа хроника № 3

През 2012 г. в рубриката "БГ Речен флот" публикувахме информация за дружество "Балкания" и неговите параходи "Сократис", "Панония", "Балкания" и "Анастасула".

Според трудовете на Дойков и колектив дружеството е създадено след Първата световна война, ок. 1921 г. предимно с капитали на гръцки търговци. Освен с параходи дружеството разполага с шлепове и мауни. Поддържа линията Видин – Лом [1].

Какво още е известно за тази компания, която освен с корабоплаване се занимава и с търговия.

Пълното й наименование е: "Балкания", анонимно акционерно дружество за търговия и индустрия в София [2].

image
Възстановка на автора

От една реклама, публикувана в изданието "Славянски календар" през 1921 г. разбираме, че компанията "притежава параходи, гемии и други подвижни средства по ДУНАВА за извършване на разни превози по българския бряг".

В допълнение "Балкания" се занимава с търговия на зърнени храни, мелничарство и други търговски сделки.

В столицата София, където се намира седалището на дружеството то разполага с кантора (телефон № 238) и мелница "Надежда" (телефон № 726), а в провинцията – с клонове във Видин (агенция и мелница), Лом (агенция), Оряхово (агенция) и Пордим.

Сред активите, вписани в Баланс на Анонимното акционерно дружество "Балкания" – София към 31 декември 1920 г. фигурират параходи и гемии на стойност 422 111 хил. лв. Срещу тази сума е посочен брой от 36 - вероятно общата численост на плавателните съдове на компанията.

През 1935 г. откриваме дунавски параход с името "Балкания" на страниците на "Държавен вестник". Според обявление № 4779 на Русенското пристанищно управление от 29 юли с.г. корабът е потънал "в старото корито на р. Лом, сега басейн на русенското пристанище".

Съгласно чл. 133 от Закона за търговското корабоплаване пристанищното управление поканва собственика на "Балкания" да се яви и да започне изваждането на парахода в 2-месечен срок, считан от деня на публикуването на обявлението в "Държавен вестник".

В случай, че собствениците не изпълнят предписанието според същия член от закона корабът "става държавна собственост и пристанищното управление ще разполага с него както намери за добре".

Снимка на парахода "Сократис" предстои да публикуваме в том 2 от поредицата "Българските кораби" - "Колубарския капан и България".

Литература и бележки:

[1] Дойков, В., Радоев, Й., Казаков, Й. Български
трицвет по Дунав. Варна, 1985. с. 25. Вж. и бележки под линия № 42 – 44, с. 85.

[2] Устав на „Балкания“, анонимно акционерно дружество за търговия и индустрия в София. София, п-ца „Балкан“, 1922.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker