ЕКСКЛУЗИВНО: "ЕЛЕ ТАЗИ СОЛУНСКА МИТНИЦА - НА СЪРЦЕТО МИ Е ИЗРАСНАЛА!"

Pan.bg 24 фев 2018 | 16:24 views (7338) commentaries(0)
img Международни морски новини № 8

Специално за Pan.bg от Солун - Теодосий Синаитски и даскал Камче

На 22 февруари т.г. Ви информирахме за международния консорциум South Europe Gateway Thessaloniki, който придобива 67 % от компанията управляваща пристанище Солун (Thessaloniki Port Authority), а междувременно гръцкият парламент одобри договорът за концесия до 2051 г. Консорциумът включва фирмите Deutsche Invest Equity Partners GmbH (Германия), Belterra Investments (съвместна между Гърция и Русия) и Terminal Link SAS (Франция).

В пристанище Солун (второ по-големина в Гърция след Пирея) се обработват около 16 млн. тона товари годишно. Портът разполага с модерен контейнерен, танкерен, пътнически терминал и голям флот от влекачи. Водени от желанието да бъдем актуални и да Ви покажем порта в снимки възложихме на нашите кореспонденти в града поредната предизвикателна задача. Днес публикуваме с удоволствие най-новите фотографии, получени от тях.

В репортажа можете да видите интензивния трафик на входа на порта и влизането на един контейнеровоз и пътнически кораб (1), общо разположение с вълнолома, различните терминали и флотът от влекачи (2), вълнолома и фаровата кула със специфична форма, която си спечелва прозвището "Перископа" (3), пристанищен кран (4), поглед от зоната за обществен достъп към крайбрежния булевард и града (5), кейови места и товари (6), един кът от старото пристанище, понастоящем обособено в зона за обществен достъп с многобройни заведения (7), символът на пристанището - корабна мачта, поставена в близост до административния вход (8), още един поглед към старото пристанище от Бялата кула (9) и вълнолома (10). Като допълнение публикуваме и една фотография на пътническия терминал на пристанището, наречен "Македония". Тук се намира и прочутата митница от фейлетона на Алеко Константинов "Разни хора, разни идеали". Та, когато иде реч за нея може би е добре да си припомним в рамките на доброто настроение и шегата какво казва Щастливеца:

"Ама хубава е, пустата му Македония! Имат право македонците, дето милеят толкова за нея. Еле тази солунска митница — на сърцето ми е израснала, ваджията!...Да ще султанът да ни даде Македония, че да ти се изтърся аз тебе в Солун, ама догдето е нашата партия на власт, че да ти се курдисам аз тебе на митницата...Солунската митница! Калифорния, да я вземе мътната!"

Благодарим на Теодосий Синаитски и даскал Камче за снимките
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и очакваме следващото им включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: "ЕЛЕ ТАЗИ СОЛУНСКА МИТНИЦА - НА СЪРЦЕТО МИ Е ИЗРАСНАЛА!"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка